Pieczony kalafior z serem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony kalafior z serem. Ten pieczony kalafior jest smacznym sposobem na ożywienie ulubionego warzywa. Różyczki kalafiora są skropione oliwą i mieszanką aromatycznych przypraw. To nie tylko pyszna i zdrowa przystawka, ale szybka i łatwa w przygotowaniu. Ten kalafior stanie się ulubionym dodatkiem.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chrani przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 kalafior
– 1 łyżeczka czosnku w proszku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 2 łyżki oleju
– ½ szklanki sera parmezan
– natka pietruszki lub szczypiorek do posypania
Kalafiora dzielimy na różyczki i myjemy.
Różyczki kalafiora umieszczamy w misce dodajemy olej, sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką. Mieszamy dokładnie.
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i umieszczamy na niej różyczki kalafiora.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy ok 15 minut. Wyciągamy blachę, kalafior obracamy na drugą stronę, posypujemy parmezanem. Blachę jeszcze raz umieszczamy w piekarniku na kolejne 15 minut.
Upieczony kalafior wyciągamy i przekładamy do miski posypujemy parmezanem, natką pietruszki i podajemy.
Jeśli mamy ochotę na coś małego i zdrowego do zjedzenia to kalafior będzie idealnym rozwiązaniem. Szybko, smacznie i zdrowo.