Pieczony kalafior z sezamem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony kalafior z sezamem. Często jadamy kalafior w zupach, jednak tym razem wykorzystamy kalafiora jako przekąskę. Kalafior w złocistej panierce posypany sezamem, staje się bardzo smaczny. Wegetariańska przekąska na słono, to jest to!
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Szczypiorek należy do tej samej rodziny co por, cebula czy czosnek. Szczypiorek pobudza nasz apetyt, ułatwia trawienie, przyspiesza metabolizm. Posiada właściwości lekko przeczyszczające. Siarka zawarta w szczypiorku korzystnie wpływa na stan naszej skóry i poprawia elastyczność naskórka. Ma silne właściwości bakteriobójcze, co w połączeniu z siarką pomaga zwalczyć stany zapalne i infekcje. Ma on również właściwości przeciwnowotworowe. Cholina występująca w szczypiorku wspomaga dobry sen. Kwas foliowy wspiera walkę z depresją. Jedzenie szczypiorku zaleca się kobietom karmiącym piersią, ponieważ pobudza on laktację. Witaminy jakie znajdziemy w szczypiorku to: A, B2, B2, C, K. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, sód, wapń, potas, miedź, mangan, cynk, bor, chlor, kwas krzemowy oraz kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 główka kalafiora
– ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 3 łyżeczki czosnku w proszku
– 2 łyżeczki cebuli w proszku
– 1 łyżeczki słodkiej papryki
– ½ łyżeczki chili
– 2 łyżeczki soli
– 1 łyżeczka pieprzu
– ¾ szklanki mleka owsianego
– ¼ szklanki wody
– sezam do posypania
– szczypiorek do posypania
Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Myjemy.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki, czyli: mąkę, sól, pieprz, chili, czosnek, cebulę, paprykę, wlewamy mleko i wodę. Za pomocą miksera łączymy wszystko.
Blachę wykładamy pergaminem.
Każdą różyczkę kalafiora namaczamy w cieście i układamy na blaszce do pieczenia. Na koniec posypujemy sezamem.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy 35 -45 minut.
Upieczony kalafior posypujemy szczypiorkiem.
Kalafior możemy podawać z ketchupem. Fajna opcja na zdrową przekąskę lub dodatek do obiadu.