Pieczony karp z suszonymi grzybami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony karp z suszonymi grzybami. Delikatny karp pieczony w sosie grzybowy, który jest pełen smaku i cudownego świątecznego aromatu. Jeśli jesteś w głębi duszy tradycjonalistą, przyjmij ode mnie ten znakomity przepis na pieczonego karpia z dodatkiem leśnych grzybów. Ciesz się smakiem znakomitej ryby, która nie jest panierowanie, ani nie jest smażona na patelni, lecz cudnie upieczona w piekarniku. Dania na tegoroczne Święta Bożego Niegardzona niech będą smaczne i pełne cudownego aromatu.
Cebula z pewnością każdy zna wyrazisty smak czerwonej cebuli, jednak nie każdy za nim przepada, wielka szkoda, ponieważ czerwona cebula jest doskonałym lekarstwem na wiele dolegliwości. Syrop z cebuli wskazany jest na problemy z kaszlem, drogami oddechowymi i katarem. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jedzenie czerwonej cebuli obniża poziom złego cholesterolu we krwi, rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi. Chroni przed zakrzepami w naczyniach krwionośnych. Zapobiega powstawaniu nowotworów. Obniża także poziom cukru we krwi. Zwiększa gęstość kości, więc wskazana jest dla kobiet w okresie menopauzy. Witaminy jakie znajdziemy w cebuli to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w cebuli to: potas, cynk, mangan, siarka, sód, fosfor, wapń, magnez, żelazo.
Składniki jakie są potrzebne:
– 1,5 kg karpia
– 35 g suszonych grzybów
– 3 cebule
– olej
– sól, pieprz
Rybę dokładnie umyj i przypraw solą i pieprzem.
Dwie cebule pokrój w plastry i obłóż nią rybę. Odstaw na całą noc do lodówki.
Ściągnij cebulę z ryby i wyrzuć do kosza.
Grzyby namocz i odstaw na całą noc. W tej samej wodzie ugotuj grzyby, następnie je odcedź i posiekaj. Nie wylewaj wody po grzybach.
Cebulę posiekaj i usmaż na oleju, dodaj posiekane grzyby, wlej troszkę wody w której moczyły się grzyby i duś kilka minut.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Przygotowanym nadzieniem wypełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zszyj dratwą, by nadzienie nie wypłynęło na zewnątrz.
Karpia przełóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i podlej wodą po grzybach.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 60 minut.
W trakcie pieczenia podlewaj rybę 2 lub 3 razy powstałym sosem.
Gotowego karpia podziel na dzwonki.
Jeśli spróbujesz tego przepisu na pieczoną rybę to okaże się jasne, że rybę koniecznie trzeba łączyć z suszonymi grzybami. Bogaty, aromatyczny sos idealnie łączy się z pieczonym karpiem. Grzyby są wspaniałym składnikiem dodawanym do posiłków, ponieważ oferują dużo różnorodnej tekstury i smaku oraz mogą zmienić mdły obiad w soczyste danie. Jest to prosty przepis na pieczonego karpia z dodatkiem suszonych grzybów. Idealny pomysł na Wigilijną potrawę.