Pieczony łosoś w sosie musztardowo – czosnkowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony łosoś w sosie musztardowo – czosnkowym. Jest wiele sposobów na przygotowywanie łososia, z pewnością większość przepisów jest super jednak ten łosoś w sosie musztardowo – czosnkowym jest naprawdę rewelacyjny! Czosnek idealnie komponuje się z łososiem i uwydatnia niesamowity smak ryby. Tak proste, tak aromatyczne!
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 kawałki łososia
– 2 łyżki masła
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka syropu klonowego
– 2 łyżki musztardy
– sól, pieprz
– przyprawa do ryb
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy musztardę, syrop klonowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Filety z łososia myjemy i osuszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kawałki ryby. Łososia posypujemy solą , pieprzem oraz przyprawą do ryb. Łososia polewamy gotową marynatą. Naczynie żaroodporne przykrywamy folia aluminiową.
Piekarnik nastawiamy na 160°C i pieczemy 15 minut. Przed wyciągnięciem ryby sprawdzamy czy jest upieczona.
W ten oto szybki sposób mamy smaczny i zdrowy obiad w kilka minut. To jest wspaniały przepis na łososia w sosie musztardowo – czosnkowym, który jest pełen smaku i aromatu. Delikatne mięso, które rozpływa się w buzi.