Pieczony łosoś z awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony łosoś z awokado. Pieczony łosoś z awokado chimichurri to najlepszy przepis na łososia, ponieważ danie to jest pełne smaku. Większość z nas lubi posiłki łatwe i smaczne, ten przepis na łososia jest nie tylko jednym z najlepszych przepisów na łososia ale też jest zdrowy i oczywiście bardzo smaczny. Jest to idealny przepis na łososia, dzięki któremu gotowanie w ciągu tygodnia jest dziecinne proste. Łosoś jest dość wszechstronny i bardzo zdrowy. Ponadto możemy go przygotować na różne sposoby. Więc dziś zajadamy się pieczoną rybą z awokado.
Łosoś jest znaną i lubianą rybą. Jego właściwości odżywcze są bezcenne dla naszego organizmu. Jedzenie tej ryby wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom. Normalizuje ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Jedzenie łososia zapobiega depresji. Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości. Witaminy jakie znajdziemy w łososiu to: A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, D, E. Składniki mineralne występujące w łososiu to: fosfor, potas, sód, cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, miedź. Również znajdziemy dużą zawartość białka i kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Natka pietruszki wszyscy jej używamy, często jednak jest to mały dodatek do zupy lub w formie pięknej dekoracji do sałatki, szkoda! Natka pietruszki zawiera dużo składników odżywczych, dlatego też powinniśmy jeść jej więcej. Wzmacnia odporność organizmu. Chroni przed infekcjami. Zielone listki pietruszki wspomagają procesy trawienne, działają antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Super wpływa na cerę, paznokcie, włosy i wzrok. Zwiększa krzepliwość krwi. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza ryzyko miażdżycy. Zwalcza wolne rodniki. Przyczynia się do oczyszczania organizmu z substancji rakotwórczych i toksyn. Uśmierza ból miesiączkowy, reguluje cykl, redukuje obrzęki. Wpływa na zwiększenie produkcji kolagenu. Witaminy jakie znajdziemy w natce pietruszki to: A, B1, B2, B6, B9 C, E, K. Składniki mineralne to: potas, wapń, magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Łosoś:
– 4 kawałki łososia
– sól, pieprz
– przyprawa do ryb
– 1 łyżeczką zmielonego kminku
– 1 łyżka masła
Awokado chimichurri:
– 1 dojrzałe awokado
– ½ pęczka natki pietruszki
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka oleju z awokado
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka kolendry w proszku
– sok z pół limonki
– 2 łyżki cebuli w proszku
– 1 łyżka czosnku w proszku
– 1 mała czerwona cebula
Łososia myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do ryb. Na każdym kawałku kładziemy po troszeczkę masła.
Rybę zawijamy w folie aluminiowa i pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C.
Gdy ryba się piecze przygotowujemy awokado chimichurri. Awokado kroimy w kostkę, natkę pietruszki siekamy drobno, czerwoną cebulę kroimy bardzo drobno. Do osobnej miseczki wlewamy wodę, olej z awokado, dodajemy czosnek, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz, cebulę i czosnek w proszku. Dokładnie mieszamy. Gotowym sosem polewamy awokado i mieszamy dokładnie zawartości miski.
Upieczona rybę układamy na talerzu i na wierz kładziemy z awokado.
Smacznego!