Pieczony tuńczyk z ziemniakami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pieczony tuńczyk z ziemniakami. Odważne i aromatyczne steki z tuńczyka z delikatnymi, małymi ziemniaczkami. Danie obiadowe bardzo łatwe do zrobienia na jednej blaszce. Świeże steki z tuńczyka są wszechstronne i łatwe do przygotowania. Soczysty tuńczyk, rozpływający się w ustach, który bardziej przypomina wołowinę niż jakikolwiek inny rodzaj ryby. Podążajmy za wskazówkami jak przygotować pieczonego tuńczyka i ziemniaki by cieszyć się smacznym i zdrowym obiadem.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 steki tuńczyka
– 4 łyżki oleju
– sok z limonki
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki pieprzu
– ½ łyżeczki oregano
– ½ łyżeczki bazylii
– ½ łyżeczki czosnku
– ½ łyżeczki suszonej cebulki
Do ziemniaków:
– ½ kg małych ziemniaczków
– 1 łyżka koperku
– sól, pieprz
Steki tuńczyka myjemy i osuszamy. W miseczce mieszamy olej z przyprawami. Marynatą zalewamy tuńczyka i odstawiamy na minimum 30 minut.
Ziemniaczki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, przyprawiamy je solą, pieprzem i polewamy olejem. Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 minut.
Tuńczyka zawijamy w folie aluminiową lub papier do pieczenia. Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nastawiamy na 180°C. Wkładamy ziemniaki i pieczemy je 30 minut, następnie wkładamy tuńczyka i razem jeszcze zapiekamy wszystko przez kolejne 15 – 20 minut, do momentu aż tuńczyk będzie upieczony.
Szybki obiad, mało brudnych naczyń to jest to! Oczywiście do tuńczyka i ziemniaków obowiązkowo podajemy jakieś warzywa, może to być mizeria bądź jakiekolwiek sałatki warzywne.
Smacznego!