Pierogi z jagodami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierogi z jagodami. Ten przepis na pierogi z jagodami jest zarówno staroświecki, o cudownym smaku wspaniałych jagód. Jest coś wyjątkowego w odkrywaniu starych, tradycyjnych przepisów, przed szerokim zastosowaniem komercyjnych pudeł z żywnością. Obecnie trwa sezon na jagody, więc warto je wykorzystać kuchni robiąc różnorodne dania jak na przykład bułki z jagodami, dżemy, parowańce, koktajle. A poza tym, któż może oprzeć się łatwemu i szybkiemu deserowi, który prezentuje piękne jagody! Czy jest coś wspanialszego niż ciepłe pierogi z jagodami? Jagody są sezonowe i dojrzewają tylko w letnich miesiącach, kiedy mamy dużo biwakowania i jemy dużo posiłków na świeżym powietrzu.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– ½ kg mąki
– 1 jajko
– 1 szklanka ciepłej wody
– szczypta soli
– 1 łyżka oleju
Farsz:
– 400 g jagód
– 2 łyżki erytrytolu
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania ciasta umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Jagody umieszczamy w miseczce i dodajemy erytrytol. Mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Następnie w każdym kawałku umieszczamy farsz jagodowy. Zgniatamy brzegi ciasta.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżka soli i łyżkę oleju. Do wrzątku wkładamy pierożki jagodowe. Gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierożki wyciągamy i przekładamy na talerz.
Podajemy z jogurtem greckim.
Smaczny, tradycyjny obiadek na słodko. Wspaniały, letni przepis na pierogi z jagodami.
Życzę smacznego.