Pierogi z serem i jagodami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierogi z serem i jagodami. Pyszne, domowe pierogi z twarogiem i jagodami. Idealny pomysł na słodki deser lub pyszny obiad, który jest owocową rozkoszą. Ten przepis na pierogi jest świetną letnią alternatywą dla mięsa. Sądzę, że kiedy myślimy o pierogach każdemu przychodzą do głowy pierogi ruskie bądź z kapustą i grzybami jednak w okresie latem warto wykorzystać jagody do wykonania pysznego obiadu. To danie obiadowe jest warte zrobienia. Pierogi z serem i jagodami idealnie komponują się z jogurtem i dodatkiem cynamonu.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Twaróg jest nam znany już od bardzo dawna, jeszcze nasze babcie korzystały z tego produktu aby przygotować farsz do pierogów ruskich lub far na słodko do naleśników. Wspaniały skład sera białego powoduje, że powinniśmy wdrożyć go do naszej diety. Twaróg jest świetnym źródłem białka i ma najmniej tłuszczu spośród wszystkich serów jakie są dostępne w sklepach. Biały ser ma w składzie aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Stanowi ważny budulec kości i tkanek. Jest także niezbędny do wytwarzania ciał odpornościowych i hormonów. Witaminy jakie znajdziemy w białym serze to: A, B1, B2, B6, B12, D, E, PP. Składniki mineralne to: magnez, cynk, selen, fosfor, wapń, potas.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 500 g mąki
– 1 jajko
– 250 ml gorącej wody
– szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
– 500 g twarogu
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– 2 żółtka
– 1 szklanka jagód
Do miski wkładamy twaróg, jagody, żółtka, wanilię oraz erytrytol. Za pomocą miksera ręcznego miksujemy całą zawartość na gładką masę. Miskę odkładamy na bok.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy jajko, szczyptę soli i wlewamy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto na pierogi. Ciasto wałkujemy cienko i za pomocą kubka wycinamy krążki. Na każde koło nakładamy masę jagodową i mocno ściskamy końce.
W garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju, wkładamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną na wierzch. Pierożki wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej.
Pierogi z twarogiem i jagodami możemy podawać z jogurtem.
Jeśli są tu osoby co sądzą, że mrożone pierogi ze sklepu są uzależniające to polecam wypróbować domową wersję pierożków z serem i jagodami. Pulchne, aromatyczne i bardzo smaczne. Zdrowy i pyszny obiad, jedynym minusem jest czasochłonność klejenia pierogów jednak jeśli mamy wprawę to pierożki wykonamy bardzo szybko.