Pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim. Te mięsne pierożki są absolutną ucztą i są idealnym pomysłem na smaczną przekąskę lub szybki obiad. Ciasto francuskie wypełnione mielonym mięsem z rosołu, z dodatkiem cebuli i pieczarek, a następnie całość zapieczona na złoty kolor. Tak, ciasto francuskie może być błogosławieństwem, gdy musimy zrobić coś szybkiego i prostego, zwłaszcza gdy masz w pobliżu niespodziewanych gości. Jeśli się zastanawiasz czy masz umiejętności kulinarne, aby wykonać pierożki z mięsem mielonym w cieście francuskim, nie bój się, ponieważ ten przepis jest banalnie prosty i wykonasz to danie z wielką łatwością.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 2 arkusze ciasta francuskiego
– 400 g pieczarek
– 1 cebula
– 300 g mięsa z rosołu
– olej
– sól, pieprz
– jajko
– czarnuszka do posypania
Pieczarki zetrzyj na tarce jarzynowej.
Cebulę pokrój w kostkę.
Mięso z rosołu zmiel w maszynce.
Na patelni rozgrzej olej dodaj starte pieczarki, smaż przez kilka minut. Dodaj cebulę i na koniec zmielone mięso.
Przypraw do smaku solą i pieprzem. Smaż aż nadmiar wody odparuje.
Ciasto francuskie lekko rozwałkuj i wytnij prostokąty.
Na każdy kawałek ciasta połóż odpowiednia ilość farszu. Złóż ciasto i ściśnij boki za pomocą widelca.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż pierożki.
Każdy pierożek posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką.
Piekarnik nastaw na 180°C i piecz przez 20 minut.
Wyciągnij i podawaj.
Ciasto francuskie z nadzieniem z mielonego mięsa, pieczarek i cebuli to idealnie chrupiąca przystawka lub smaczna przekąska, a nawet obiad w towarzystwie bukietu warzyw. Za każdym razem to danie okazuje się wielkim hitem, nawet dzieci będą zachwycone. Nadęte, rozpychające się w ustach chrupiące warstwy ciasta francuskiego wypełnione pysznym nadzieniem jest to pokusa nie do odparcia.
Pierożki możesz zrobić z wyprzedzeniem i zamrozić na później.