Smaczny, szybki i zdrowy obiad z piersi indyka i curry.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Curry jest bardzo zdrową i smaczną przyprawą. Nadaje charakterystyczny smak potrawie, więc warto ją dodawać do sosów i różnego rodzaju dań.
Dania obiadowe nie muszą być nudne i mało smaczne, możecie skomponować posiłek jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny, wyjątkowy, z głównego posiłku uczynicie niepowtarzalną ucztę w swoim domu. Więc do dzieła moi drodzy.
Curry uznawana jest za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Wspaniale komponuje się z daniami z ryb, drobiem, warzywami oraz ryżem. Zawarte w curry przyprawy posiadają właściwości przeciwzapalne, wspierają organizm w walce z chorobą nowotworową, poprawiają trawienie i przyśpieszają metabolizm.
Składniki potrzebne do wykonania obiadu:
– ½ kg piersi z indyka
– 2 łyżki curry
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 bakłażan
– 1 czerwona cebula
– 2 papryki czerwone
– 200 ml śmietany kremówki
– 100 g orzeszków nerkowca
– 2 woreczki ryżu
– olej kokosowy
Kroimy pierś z indyka w kostkę i przyprawiamy sola, pieprzem i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok 15 minut. Następnie podsmażamy go na gorącym oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i bakłażana.
Jak warzywa troszkę zmiękną dodajemy orzechy i curry. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Jeśli sos wyjdzie za gęsty dodajemy odrobinę wody. Mieszamy. Gotowe danie z curry.
W osobnym garnku gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu.
SMACZNIE, ZDROWO, PYSZNIE!