Pierś z indyka z kiełkami i ryżem.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z indyka z kiełkami i ryżem to wyśmienity pomysł na główny posiłek dnia, który dostarczy nam wielu składników odżywczych.
Dania z ryżem są bardzo smaczne i zdrowe. Błonnik zawarty w ryżu wypełni nasz brzuszek na długo i nie będziemy czuć głodu. Świetnie dania z ryżu sprawdzą się dla osób, które są na diecie i się odchudzają.
Ryż brązowy jest cennym pełnoziarnistym ziarnem, w którym znajdują się cenne składniki odżywcze. Ryż reguluje pracę jelit i ułatwia trawienie. Chroni przed chorobą wieńcową. Witaminy jakie wchodzą w skład ryżu: B1, B2, B3, B6, E, K. Składniki mineralne to: wapń, selen, żelazo, mangan, cynk, fosfor, potas, magnez.
Kiełki fasoli mung podobnie jak inne rośliny strączkowe jest bogatym źródłem białka. Kiełki fasoli są bogate w takie witaminy jak: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K. Występują w nich jeszcze składniki mineralne takie jak: fosfor, miedź, selen, mangan, magnez, żelazo, potas, jod, cynk, mangan. Skarbnica wspaniałych wartości odżywczych!
Składniki potrzebne do wykonania obiadu:
– 1 szklanka ryżu brązowego
– 250 gram fasolki szparagowej
– 400 gram piersi z indyka
– 2 łyżki sosu sojowego
– kiełki fasoli mung
– ½ główki kapusty pekińskiej
– olej kokosowy
– 6 łyżek mąki kokosowej
– sezam biały
– sól, pieprz, przyprawa do indyka
– 3 jajka
– bazylia
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Fasolkę szparagową gotujemy al dente.
Indyka kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do indyka i dodajemy sos sojowy. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Mięso obtaczamy w mące kokosowej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Jak mięsko nam się usmaży podlewamy wodą i dusimy ok 15 minut.
W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wlewamy do niego rozbełtane jajka, dodajemy mięso, wcześniej ugotowaną fasolkę szparagową, kapustę pekińską pokrojoną w paseczki. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 10 minut. Do zwartości woka wsypujemy wcześniej ugotowany ryż. Pod koniec gotowania dodajemy kiełki fasoli mung oraz bazylię.
WYŚMIENITE DANIE!