Pierś z kurczaka w cieście francuskim.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z kurczaka w cieście francuskim. Tym razem coś dla osób lubiących mięso! Łatwy przepis na danie główne z kurczakiem, serem i salami i to wszystko zawinięte w ciasto francuskie. Osobiście przepadam za ciastem francuskim, jest wszechstronne, można go użyć do bułek na słodko czy dań obiadowych, przekąsek bądź jako spodu do pizzy. Więc, zamiast smażyć tradycyjne kotlety z piersi kurczaka, znakomitym zamiennikiem będzie ten oto przepis, który podbije Wasze serca!
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 2 piersi z kurczaka
– 1 łyżeczka czosnku mielonego
– 4 plasterki sera żółtego
– 4 plasterki salami
– 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
– sól, pieprz
– 1 jajko
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Za pomocą tłuczka do mięs delikatnie rozbijamy mięso. Następnie dodajemy przyprawy tj: sól, pieprz, czosnek mielony i przyprawę do kurczaka. Dokładnie mieszamy, by przyprawy równomiernie rozprowadziły się po mięsie. Odstawiamy na ok godzinę.
Ciasto francuskie kroimy na pół. Na każdym kawałku kładziemy pierś z kurczaka, następnie kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i po dwa panterki salami. Delikatnie zwijamy ciasto francuskie, tak jak roladę, boki ciasta ściskamy, by zawartość nie wyleciała.
Zwiniętą pierś układamy na blaszce do pieczenia i wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy 30 minut w piekarniku nastawionym na 180°C.
To proste danie idealnie się nadaje na obiad w gronie rodziny lub przyjaciół. Bardzo prosta potrawa, która swym wyglądem zachwyca, a smakiem zniewala.
Smacznego!