Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Szybki i prosty obiad z piersią z kurczaka, który z łatwością wykonamy w środku tygodnia. Kremowy sos śmietanowo-pieczarkowy, podawany z zarumienioną piersią z kurczaka to znakomita propozycja na obiad. Prawdziwym bogactwem tego dania jest kremowy sos ze śmietany i pieczarek. Jest to sos idealny do chudego mięsa z piersi z kurczaka, dodając mu smaku i efektu wow! Ten obiad jest naprawdę bardzo smaczny!
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 500 g piersi z kurczaka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 250 g pieczarek
– 2 łyżki śmietany
– sól, pieprz
– olej do smażenia
Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w duże kawałki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso. Wlewamy sok z cytryny. Przykrywamy i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Przykrywamy garnek i dusimy około 15 minut. Na koniec przyprawiamy do smaku oraz dodajemy śmietanę. Mieszamy. Dusimy jeszcze przez chwilkę.
Ściągamy z ognia i podajemy.
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym jest to proste ale jednocześnie eleganckie danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to obiad, który wykonamy bardzo szybko. Pierś z kurczaka idealnie komponuje się z ryżem i ziemniakami, oczywiście mizeria lub surówka obowiązkowo. Bogaty i kremowy sos, idealnie miękka pierś z kurczaka i soczyste pieczarki czy może być coś lepszego?