Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Pieczona pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami z dodatkiem sera mozzarella, pieczarek i słonecznika, brzmi bardzo smacznie, prawda?! Ta pierś jest soczysta i emanuje smakiem. Jest to jedno z łatwych i wszechstronnych przepisów na kurczaka. Kilka składników tworzy niezapomniane, pyszne danie obiadowe. Tak powinno się przygotowywać kurczaka. Wszechstronność kurczaka jest nieograniczona, a ograniczenia spowodowane są tylko naszą wyobraźnią.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Pestki słonecznika wydają się mało wartościowym składnikiem diety, jednak w tych małych ziarenkach kryje się duża ilość składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie słonecznika obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w pestkach fitosterole zapobiegają miażdżycy, chronią przed nowotworem. Dobrze wpływają na wygląd naszej skóry, zmniejszają powstawanie zmarszczek i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Regulują pracę układu pokarmowego. Zapobiegają uczuciu zmęczenia, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji. Poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, normalizują ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w pestkach słonecznika: A, B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, żelazo, magnez, cynk, mangan, sód. Poza tym zawierają błonnik, białko, tłuszcze.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 piersi z kurczaka
– 1 opakowanie sera mozzarella
– sól, pieprz
– czosnek w proszku
– przyprawa do kurczaka
– 15 suszonych pomidorów
– 1 łyżka oleju
– 100 g pieczarek
– 4 łyżki pestek słonecznika
Mięso myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą do kurczaka.
Słonecznik podsmażamy na suchej patelni.
Pomidory suszone siekamy drobno. Ser mozzarella kroimy w plasterki.
Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Do każdej kieszonki wkładamy po plasterku sera mozzarella, troszkę posiekanych pomidorów. Kieszonkę łączymy ze sobą za pomocą wykałaczek. To samo robimy z pozostałym mięsem
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Umieszczamy w nim piersi z kurczaka. Posypujemy pokrojonymi pieczarkami i przykrywamy pokrywką.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ok 20 minut. Następnie ściągamy pokrywkę i na wierz każdej piersi kładziemy po plasterku sera mozzarella i posypujemy słonecznikiem. Pieczemy kolejne 10 minut.
Soczysty, pełny smaku i aromatu kurczak z delikatna nutą włoskiego smaku.