Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i pieczarkami. Pyszna pierś z kurczaka w sosie z parmezanem, czosnkiem, szpinakiem, musztardą i pieczarkami. Piersi z kurczaka są soczyste i delikatne, kremowy sos idealnie komponuje się z ryżem lub makaronem. To proste danie możemy przygotować w 30 minut! Idealny obiad na pracowity dzień!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 pojedyncze piersi z kurczaka
– 250 g pieczarek
– 1 duża cebula
– 250 g szpinaku
– 4 ząbki czosnku
– 2 łyżki mąki
– ½ szklanki startego parmezanu
– ¼ szklanki śmietany
– olej
– natka pietruszki
– sól, pieprz
– 1 szklanka wody
– 2 łyżki musztardy
Pierś z kurczaka myjemy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pierś z kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kotkę cebulę, posiekany czosnek oraz pieczarki. Całość smażymy około 4 minut.
W szklance łączymy wodę, mąkę i musztardę. Dodajemy sól i pieprz. Mieszamy i wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 6 minut. Na koniec wlewamy śmietanę, dodajemy starty ser oraz szpinak. Mieszamy, trzymamy na ogniu kolejne 3 minuty.
Gotowe. Całość posypujemy natką pietruszki.
Podajemy z makaronem lub ryżem.
Kremowy sos z czosnkiem i parmezanem wspaniale łączy się ze szpinakiem, pieczarkami i piersią z kurczaka. To danie oferuje nam soczystego kurczaka, warzywa i wszystko w towarzystwie sosu z parmezanem, musztardą i czosnkiem. Pokochamy ten obiad za łatwość wykonania i cudowny smak.