Pikantna surówka z kapusty pekińskiej.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pikantna surówka z kapusty pekińskiej. To nie jest typowe nudne danie z warzyw, jest odważne i satysfakcjonujące. Oprócz kapusty pekińskiej potrzebujemy marchewki, pora, cebuli, czosnku, gruszki oraz przypraw. Dzięki połączeniu tych składników otrzymamy pyszną i zdrową surówkę. Idealna surówka do dania głównego. Kapusta pekińska nadaje delikatnego chrupania a słodko pikantny smak nadaje daniu wyrazistości.
Marchewka ma szerokie zastosowanie w kuchni jest znana na całym świecie. Marchewka posiada właściwości lecznicze i kosmetyczne. Korzeń marchewki posiada właściwości przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe, obniża poziom cholesterolu we krwi, reguluje procesy trawienne. Częste picie lub jedzenie marchewki zwiększa odporność, nasza skóra staje się bardziej elastyczna. Poprawia koloryt naszej skóry. Zawiera takie witaminy jak: B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, kwas foliowy, również w skład marchwi wchodzą związki mineralne: wapń, miedź, fosfor, żelazo, cynk, magnez, sód, potas,. Posiada cukry – węglowodany odżywcze (sacharozę i glukozę), białko, prowitaminę A i β-karoten.
Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Witaminy jakie znajdziemy w kapuście pekińskiej: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, beta-karoten. Zawiera także bogactwo składników mineralnych takich jak: wapń, potas, sód, fosfor, żelazo, magnez. Warzywo to dobrze wpływa na nasz wzrok, układ nerwowy, serce, układ kostno- stawowy. Dzięki zawartości dużej ilości przeciwutleniaczy usuwa z naszego organizmu szkodliwe wolne rodniki, chroniąc w ten sposób nasz organizm przed różnego rodzaju chorobami. Błonnik jaki znajdziemy w kapuście reguluje pracę układu trawiennego oraz zapewni nam uczucie sytości na długi czas.
Por jest jednym z najpopularniejszych warzyw, nadaje charakterystyczny smak potrawom. Por jest warzywem leczniczym, polecany jest przy leczeniu anemii, dzięki zawartemu w nim żelaza. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol. Działa bakteriobójczo, antybakteryjnie i antyseptycznie. Por pomaga odtruwać organizm. Witaminy występujące w porze to: A, B6, C, E, K, PP, niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, wapń, żelazo, sód, potas, fosfor, magnez, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 główka kapusty pekińskiej
– 2 duże marchewki
– 1 cebula
– biała część pora
– 4 ząbki czosnku
– 2 gruszki
– 6 łyżek ketchupy lub sosu z chili
– 2 łyżki soli
– ½ łyżeczki chili
Kapustę pekińską myjemy i kroimy na pół a następnie drobno siekamy. Przekładamy ja do miski i zalewamy zimną woda. Dodajemy 2 łyżki soli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na dwie godziny. Od czasu do czasu mieszamy zawartość miski.
Po upływie dwóch godzin odcedzamy kapustę pekińską.
Pora kroimy drobno, cebule kroimy w piórka marchewkę kroimy c=w cienkie paseczki. Pokrojone warzywa dodajemy do kapusty pekińskiej.
Do naczynia dodajemy obrany czosnek, gruszki bez gniazda nasiennego oraz ketchup. Za pomocą blendera ręcznego miksujemy wszystko na gładką masę.
Gotowym sosem polewamy warzywa, mieszamy dokładnie by zawartość miski dokładnie się połączyła ze sobą.
Pyszna surówka troszkę w innym wydaniu niż tradycyjne surówki, ale warto urozmaicać nasze potrawy.