Piwny chleb serowy z papryką.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Piwny chleb serowy z papryką. Nie ma chyba nic lepszego nich chleb i … ser z dodatkiem papryki. Tak więc chleb z serem musi być chlebem przepysznym. To jest przepis na chleb z serem, papryką z ziołami i piwem. Ser cheddar to chyba jeden z najpopularniejszych serów na świecie, jest to całkiem smaczny ser, który idealnie komponuje się z innymi potrawami i idealnie pasuje do kanapek.
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 375 g mąki chlebowej
– ¾ łyżki drożdży sypkich
– ½ łyżeczki soli
– 3 łyżki cukru brązowego
– ½ łyżeczki suszonej bazylii
– ½ łyżeczki suszonego tymianku
– 340 ml piwa o dolnym smaku
– 112 g sera cheddar
– 60 g masła
– ½ papryki słodkiej
Masło rozpuszczamy.
Ser ścieramy na tarce.
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, bazylię i tymianek. Mieszamy.
Następnie wlewamy piwo i rozpuszczone masło. Za pomocą miksera łączymy zawartość miski. Wsypujemy starty ser cheddar. Mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto na chleb, wierzch posypujemy jeszcze startym serem i układamy plasterki papryki.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 50 – 60 minut. Chleb wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut przed wyjęciem go z formy. Chlep zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Ten domowy przepis na chleb ma idealna proporcje sera, papryki, tymianku, bazylii, piwa dzięki czemu chleb jest ulubionym chlebem całej rodziny. Chleb jest łatwy do zrobienia i idealnie nadaje się do wykonania kanapek. Jeśli są tu fani domowego pieczywa to zachęcam do upieczenia tego chlebka, naprawdę warto!