Pizza margherita quesadilla.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizza margherita quesadilla. Dziś niewiarygodnie prosty przepis. Nie wymaga żadnych wymyślnych technik. Każdy może to zrobić! Jeśli lubimy pizzę, to ten przepis też polubimy! Jeśli lubimy ser mozzarella, to ten przepis też się spodoba! Margherita pizza quesadilla łączy dwa najpopularniejsze dania kuchni włoskiej i meksykańskiej – pizzę i quesadillas. Najlepszą częścią pizzy quesadilla jest to, że łączy się w mgnieniu oka. Nie musimy czekać aż ciasto na pizzę wyrośnie.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok i skórę. Spowalnia procesy starzenia się skóry. Witaminy jakie znajdziemy w papryce czerwonej to: A, B1, B2, B3, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, cynk, sód, wapń, żelazo, fosfor. Papryka jest warzywem niskokalorycznym, więc śmiało mogą po nią sięgnąć osoby na diecie.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 4 tortille
– 4 pieczarki
– 1 czerwona papryka
– 1 czerwona cebulka
– sos pomidorowy
– ser mozzarella
– troszkę oleju
– bazylia
– kilka pasterków pomidora
Paprykę, pomidory, cebulę kroimy w paseczki. Bazylię kroimy drobno.
Tortille rozkładamy i smarujemy sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem mozzarella. Kładziemy plasterki papryki, pomidora, cebuli, pieczarek i posypujemy bazylią i serem ( ilość sera według uznania). Całość przykrywamy druga tortillą, która także jest posmarowana sosem pomidorowym.
Na patelni rogrzewamy odrobinę oleju i kładziemy tortillę smażymy około 4 minut by tortilla się lekko podsmażyła i ser rozpuścił. Przekręcamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
Nasza pizza margherita quesadilla gotowa.
Jeśli potrzebujemy bardzo szybkiego obiadu to ten przepis jest idealny. Wystarczy kilka minut by zajadać się szybką i smaczną pizzą.