Pizza na gofrach.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizza na gofrach. Jest propozycja dla wszystkich miłośników pizzy i gofrów. Idealnie chrupiące gofry z pysznym sosem do pizzy, z dodatkiem papryki, oliwek i suszonych pomidorów i ten ciągnący się ser… Czyż to nie jest pyszne?! Przenieśmy nasze gofry na wyższy poziom! Wykonajmy z gofrów smaczną pizzę! Chrupiące, wypełnione dodatkami do pizzy gofry to znakomita propozycja na obiad. Pizza na gofrach jest niesamowicie pyszna!
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka cukru
– ½ łyżeczki soli
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżeczka oleju
– 2 szklanki wody
Dodatki:
– starty ser mozzarella
– kilka oliwek
– kilka suszonych pomidorów
– ½ cebuli czerwonej
– ½ papryki pomarańczowej
Sos pomidorowy:
– 3 łyżki przecieru pomidorowego
– ½ łyżeczki płatków chili
– ½ łyżeczki przyprawy do pizzy
– 1 łyżeczka oregano
Składniki do przygotowania sosu umieszczamy w miseczce i łączymy.
Wszystkie składniki do wykonania ciasta umieszczamy w misce i za pomocą miksera łączymy do momentu aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto.
Odstawiamy je na 10 minut by odpoczęło.
Gofrownice rozgrzewamy i smarujemy olejem. Nakładamy odpowiednią ilość ciasta i pieczmy do momentu aż gofry uzyskają złocisty odcień. Upieczone gofry odkładamy na talerz.
Gofry smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem i kładziemy po kilka kawałków papryki, oliwek, suszonych pomidorów, cebuli i delikatnie posypujemy serem.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy gofry przez 7 minut.
Wyciągamy i podajemy.
Te pyszne gofry osiągnęły nowy poziom! Mamy tu wszystko co kochamy w jednym posiłku: gofry i pizzę! Wszystko pięknie i smacznie skomponowane. Dzieci pokochają pizzę w tym wydaniu, pizza bez skórki i na talerzach nie będzie żadnych resztek! Ten przepis na gofry to przyjemny i ławy sposób na delektowanie się pizzą.