Pizza z cukinią, pomidorami i kaparami.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizza z cukinią, pomidorami i kaparami. Wspaniały przepis na letnią pizzę z cukinią i pomidorami. Pizza jest uwielbiana chyba przez wszystkich sądzę, że każdy z nas ma swoją ulubiona pizzę, ale czasami warto kombinować ze smakami i dodatkami i odkrywać nowe, wspaniałe smaki. Połączenie cukinii, kaparów, oliwek daje wspaniałe nadzienie do delikatnego i zarazem chrupiącego spodu pizzy. Ten prosty przepis na pizzę jest zaskakująco pyszny!
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 100 g mąki pełnoziarnistej
– 125 ml ciepłej wody
– 7 g drożdży w proszku
Farsz:
– 1 mała cukinia
– 1 pomidor
– 1 kulka sera mozzarella
– 3 łyżki kaparów
– ½ szklanki oliwek zielonych
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– 1 łyżeczka bazylia
– 1 łyżeczka oregano
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy tam nasze ciasto. Wierzch ciasta smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy przyprawami: bazylią i oregano.
Pomidory kroimy w krostkę, z cukinii za pomocą obieraczki robimy cienkie podłużne plasterki, oliwki kroimy w krążki, mozzarellę kroimy w kostkę. Oliwki mieszamy z kaparami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na wierzch pizzy kładziemy cukinię, następnie pomidory i kawałki sera mozzarella. Wszystko posypujemy wymieszana mieszanką z oliwek, kaparów i czosnku. Odstawiamy na 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy pizzę przez 15 – 20 minut. Pizza musi uzyskać złociste brzegi.
Cudowna pizza z masą wspaniałych warzyw. Kto ma ochotę?