Pizza z kurczakiem i oliwkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizza z kurczakiem i oliwkami. Nic nie przebije świeżej, domowej pizzy! A jak przekonamy się jak łatwo możemy wykonać domową pizzę nigdy więcej jej nie zamówimy. Dodajmy pyszne dodatki, takie jak: kurczak, cebulę, czosnek, oliwki, bazylię, sos by stworzyć idealną pizzę. Prosta pizza bez dużej ilości składników są najlepsza! Ten przepis na wykonanie pizzy od zera jest najlepszą opcją na obiad lub kolacje. Bądźmy szczerzy, domowa pizza jest najlepsza!
Bazylia jest to zioło które często dodajemy do dań z pomidorów np spaghetti, pesto, poprawiają smak dania. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że bazylia oprócz walorów smakowych posiada niezwykłe walory lecznicze. Bazylia łagodzi stany zapalne stawów, jej działanie porównywane jest do silnych leków, lecz zioło to ie posiada skutków ubocznych, ponieważ jest naturalne. Ułatwia walkę z depresją, bezsennością nadpobudliwością i stanami lękowymi. Posiada właściwości łagodzące wzdęcia i kolki. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Stymuluje układ odpornościowy. Wspiera oczyszczanie nerek. Wspomaga pracę serca mięśniowego. Posiada właściwości pobudzające laktację, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Wspiera leczenie migreny. Witaminy jakie znajdziemy w bazylii to: A, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy. Związki mineralne jakie występują w bazylii to: żelazo, magnez, sód, potas, fosfor, wapń, cynk, miedź, mangan.
Oliwki to skarb kuchni śródziemnomorskiej, wspomagają trawienie, są niskokaloryczne. Wyśmienicie smakują i są bogate w wartości odżywcze. Kwas oleinowy, który występuje w oliwkach posiada właściwości antynowotworowe i chroni przed chorobami układu krążenia. Wspierają proces przemiany materii i korzystnie wpływają mikroflorę jelit. Mają działanie przeciwgrzybiczne przeciwbakteryjne. Chronią nas przed migreną. Posiadają właściwości obniżające poziom cholesterolu. Opóźniają procesy starzenia się organizmu, są silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Witaminy jakie występują w oliwkach to: A, B, C, E. Składniki mineralne to: potas, żelazo, fosfor, miedź, sód, wapń, magnez. Zawierają także sporo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 1 jajko
– 200 g mąki
– 125 ml ciepłej wody
– ½ łyżeczki brązowego cukru
– 12 g drożdży
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 5 łyżek przecieru pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 cebula
– 1 pierś z kurczaka
– ser mozzarella do posypania
– bazylia
– 20 czarnych oliwek
– olej do smażenia
– kilka pomidorków koktajlowych
– sól, pieprz
Mąkę przesiewamy dodajemy cukier i sól. Wbijam jajko. Drożdże roztapiamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 minut.
Kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierś kurczaka.
Do miseczki wkładamy przecier pomidorowy i łączymy z go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy tymianek, sól, pieprz, mieszamy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dowolny kształt i umieszczamy je na blaszce do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy przecierem pomidorowym. Posypujemy odrobina startego sera. Następnie kładziemy pokrojoną cebulę, kawałki kurczaka, pokrojone na pół pomidorki. Posypujemy startym serem.
Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy przez 25 – 30 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy listkami bazylii.
Ten prosty przepis na ciasto do pizzy jest świetny dla początkujących i stanowi idealny spód do domowej pizzy. Pomińmy dostawę pizzy, ponieważ z łatwością sobie poradzimy z wykonaniem własnej i najlepszej na świecie pizzy. Taką pizzę śmiało możemy wykonać raz w tygodniu, w ten sposób unikniemy pokus na pizze mrożone luz z pizzerii. Domowa pizza górą!