Pizza ze szpinakiem i orzechami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizza ze szpinakiem i orzechami. Świeża, chrupiąca i bardzo pyszna pizza ze szpinakiem i orzechami nerkowca. Szpinak nadaje pizzy dużo smaku i żywego koloru, orzechy nerkowca dodają pizzy cudownej chrupkości. Ta pizza jest idealna gdy mamy ochotę na smaczny obiad w wersji komfortowej. Pizza jest nie tylko przepyszna ale i zdrowa! Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu i będzie to najlepsza pizza jaką kiedykolwiek jedliśmy! Oczywiście pizzę możemy spersonalizować za pomocą ulubionych dodatków.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto:
– 345 g mąki pełnoziarnistej
– 1 łyżka cukru
– 1 szklanka bardzo ciepłej wody
– ¼ szklanki startego wegetariańskiego parmezanu
– 1 łyżeczka soli himalajskiej
– 1 łyżka oliwy
– 2 ¼ łyżeczki drożdży instant
Sos do pizzy:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– ½ łyżeczki soli himalajskiej
– 3 pomidory bez skórki
Dodatki:
– 1 cebula
– ser mozzarella
– 1 szklanka orzechów nerkowca
– 2 garście szpinaku
Wodę, cukier, olej i drożdże mieszamy w misce i odstawiamy na 5 – 10 minut do wyrośnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy starty parmezan i sól łączymy w robocie kuchenny. Gdy robot pracuje powoli wlewamy mieszankę z wody, czekamy aż utworzy się jednolite ciasto.
Wyciągamy ciasto z robota i kładziemy je na posypany mąką blat. Szybko zagniatamy ciasto, które kroimy na pół. Ciasto za pomocą wałka rozwałkowujemy na taką grubość jaka nam odpowiada. Ostrożnie przenosimy krążki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki do wykonania sosu umieszczamy w pojemniku i za pomocą blendera ręcznego miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód pizzy smarujemy sosem.
Następnie kładziemy szpinak, pokrojoną cebulę i orzechy nerkowca. Wkładamy pizzę do piekarnika i pieczemy 180°C przez 15 minut. Następnie wyciągamy pizzę i posypujemy serem mozzarella. Pieczemy kolejne 5 minut.
Czasami naprawdę mamy ochotę na pyszną i zdrową pizzę, przeważnie takie zachcianki dopadają nas na weekend! Nic dziwnego, przecież pizza jest naprawdę smaczna! A gdy mamy już przepis na łatwą pizzę ze szpinakiem i orzechami nerkowca, z dodatkiem cebuli i sera mozzarella to warto ją wykonać i cieszyć się smakiem domowej pizzy!