Pizza ze szpinakiem i pieczarkami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizza ze szpinakiem i pieczarkami. Szpinak jest świetnym dodatkiem do pizzy, z dodatkiem aromatycznego czosnku tworzą idealny duet. Pomimo, że pizza zawiera stosunkowo mało składników jest jednym z faworytów, czasami im mniej tym lepiej i w tym przypadku jest to strzał w dziesiątkę. Możemy przyrządzać pizze na wiele sposobów, z sosem czerwony, z zielonym, na cieście francuskim… nie ma to znaczenia, ponieważ każda domowa pizza jest warta grzechu!
Szpinak powinien być podstawowym składnikiem zdrowej diety. Szpinak posiada dużo właściwości zdrowotnych. Liście szpinaku zwiększają masę mięśniową, regulują odkładanie się tłuszczu w organizmie, chroni przed miażdżycą, posiada właściwości antynowotworowe. Szpinak zawiera dużo magnezu dlatego powinny go jeść osoby zestresowane. Kwas foliowy, który jest w szpinaku zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Witaminy występujące w szpinaku: A, B1, B2, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w szpinaku to: potas, magnez, żelazo, wapń, fosfor, miedź, cynk, mangan.
Pieczarki są najbardziej popularnym grzybem i bardzo lubianym. Istnieje przekonanie, że grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, jednak jest to nie prawda, ponieważ zawierają sporo składników odżywczych. A jakich? Czytajcie dalej. Pieczarki mają działanie przeciwnowotworowe i antybakteryjne. Jedzenie ich wzmacnia odporność i wspomaga układ krążenia. Wprowadzenie do diety pieczarek zmniejsza apetyt i hamują wchłanianie tłuszczów. Obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie. Witaminy jakie znajdziemy w pieczarkach to: A, B1, B2, B3, B5, B12, C, D, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: selen miedź, jod, żelazo, magnez, sód, cynk, potas. Zawierają także błonnik i białko.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na pizze:
– 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 1 ½ szklanki mąki pszennej
– 20 g drożdży
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru brązowego
– 3 łyżki oleju
– 1 ½ szklanki wody
Farsz szpinakowy:
– 250 g świeżych liści szpinaku
– 5 ząbków czosnek
– 1 szklanka sera parmezan
– sól, pieprz
Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłej wody. Dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut by drożdże zaczęły pracować.
Do miski wsypujemy mąki, sól, wodę, olej i wlewamy drożdże. Mieszamy całą zawartość do momentu aż powstanie zwarte ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, w zależności jakiej wielkości mamy blachy.
Do garnka nalewamy wody, solimy odrobinę. Wodę zagotowujemy. Do gotującej się wody wkładamy liście szpinaku na 1 minutę. Po upływie jednej minuty liście odcedzamy. Kroimy je na duże kawałki.
Do miski wsypujemy starty ser parmezan, pokrojony szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Spód pizzy smarujemy ketchupem, posypujemy odrobiną startego sera. Farsz szpinakowy wykładamy na spodzie do pizzy. Następnie kładziemy pieczarki pokrojone w plasterki i posypujemy serem.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok 15 – 20 minut.
Smaczna domowa pizza ze szpinakiem i pieczarkami, podbije nasze podniebienia i długo zapamiętamy jej wspaniały smak.
Życzę udanych wypieków!