Pizzerinki z cukinii.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pizzerinki z cukinii. Chyba każdy uwielbia przekąski, a jeśli są zdrowe, mało kaloryczne i można je szybko przyrządzić to już super.
Cukinia jest lekkostrawnym warzywem. Zawiera: magnez, potas, żelazo, witaminę C, PP, B1, K oraz beta karoten. Cukinia pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest osobom borykających się z nadkwaśnością.
Przedstawię Wam przepis na szybkie, zdrowe, smaczne pizzerinki z cukinii.
Składniki:
– 2 cukinie
– 2 kulki sera mozzarella bądź kilka plasterków sera żółtego (wersja bardziej kaloryczna)
– 150 g przecieru pomidorowego
– 2 ząbki czosnku
– 5 plasterków szynki wg uznania
-Sól, pieprz, oregano
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm solimy i odstawiamy na chwilkę.
Międzyczasie robimy sos. Wyciskamy do pojemniczka przecier i dodajemy czosnek i przyprawy. Cukinie układamy na ruszcie wyłożonym papierem do pieczenia. Gotowy sos nakładamy na cukinie. Następnie kładziemy małe kawałeczki szynki i sera mozzarella. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Pieczemy ok. 15-20 minut. Pizzerinki gotowe.
SMACZNE PIZZERINKI Z CUKINII!