Placki gryczane z jabłkiem i cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki gryczane z jabłkiem i cynamonem. Te pachnące placki z cynamonem i jabłkiem to idealna propozycja na smaczne, leniwe śniadanie lub podwieczorek. Placki wykonane z mąki gryczanej mają lepszą konsystencję i są bogate w składniki odżywcze w tym błonnik i białko oraz liczne przeciwutleniacze. Kasza gryczana nie powoduje alergii a mąka z kaszy dodajemy lekko orzechowego posmaku i obfitej konsystencji. Warto wzbogacić smak tych placków bezglutenowych o dodatek jabłek, cynamonu oraz masła orzechowego. Cóż za pocieszające i smaczne placuszki! Placki uwielbia każdy więc mogą być idealną przekąską do szkoły lub pracy.
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Masło orzechowe zrobione jest z orzeszków ziemnych, które są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterol we krwi. Korzystnie wpływa na pracę serca. Poprawia kondycję paznokci, skóry i włosów. Ma działanie przeciwzapalne. Posiada właściwości przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej. Wspiera układ nerwowy i poprawia naszą pamięć. Witaminy jakie znajdziemy w maśle orzechowym to: B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cynk, sód, potas, fosfor. Również jest bogate w białko roślinne, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ szklanki mąki gryczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 jajko
– 1 łyżka erytrytolu
– ½ szklanki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka kakao
– olej do smażenia
Dodatki:
– 2 jabłka
– 1 łyżeczka cynamonu
– masło orzechowe
Jeśli nie mamy mąki gryczanej to możemy zmielić w młynku do kawy suchą kaszę gryczaną.
Do miski wlewamy jogurt, dodajemy jajko, proszek do pieczenia, kakao, erytrytol, mąkę. Miksujemy do momentu połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron.
Jabłka kroimy w kostkę i posypujemy cynamonem, mieszamy.
Masło orzechowe możemy podgrzać w garnku z obrobioną mleka by masło miało bardziej płynną konsystencję.
Usmażone placuszki układamy na talerzu, posypujemy jabłkami i polewamy masłem orzechowym.
Placki gryczane z jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowy są łatwe do wykonania a smak jabłka i cynamonu to rajskie połączenie. Te placuszki stanowią idealną opcję śniadaniową lub pyszny podwieczorek. Placuszki bez glutenu są bardzo pyszne i zdrowe jednocześnie. Smak jabłek i cynamonu jest absolutnie pyszny a najlepszą rzeczą w tych plackach jest to, że są łatwe do wykonania. W tej wersji możemy pominąć także masło orzechowe jeśli mamy na nie alergie lub go nie lubimy.