Placki jogurtowo jagodowe.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki jogurtowo jagodowe, są bardzo szybkie w wykonaniu, są puszyste, wilgotne i mięciutkie. Z dodatkiem jagód smakują wybornie. Można przygotować te placki na śniadanie bądź podwieczorek dla dzieci. Jagody możemy śmiało zastąpić innymi owocami np. malinami, truskawkami wszystko zależy na co macie ochotę, ja akurat miałam pod ręką jagody więc je wykorzystałam!
Inulina jest to cukier o wielu działaniach prozdrowotnych, naturalnie występuje w korzeniach cykorii mniszka lekarskiego. Inulina jest niskokaloryczna i posiada delikatną słodycz. Inulina możemy wykorzystać jako zagęstnik do zup lub sosów, możemy śmiało ją wykorzystać tam gdzie potrzebne jest użycie mąki, skrobi czy żelatyny. Inulina możemy zaliczyć do błonnika pokarmowego, ponieważ nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym. Inulina jest prebiotykiem, czyli wspiera rozwój populacji pożytecznych kultur bakterii takich jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Obecność tych bakterii jest konieczna by nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować.
Składniki jakich potrzebujemy:
– 2 jajka
– 3 łyżki inuliny
– 2 łyżeczki cukru brązowego
– 250 g jagód
– 250 g jogurtu gęstego
– 200 g mąki gryczanej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– olej do smażenia
Jajka ubijamy z jogurtem, następnie dodajemy mąkę, inulinę, cukier, proszek do pieczenia. Jak masa na placki będzie gotowa dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i formujemy placuszki. Podczas smażenia czekamy aż placki lekko się zarumienią i przekręcamy na drugą stronę.
Pyszna, smaczna przekąska na ciepło, chociaż na zimną bądź podgrzane również smakują wyśmienicie.
SMACZNE PLACKI JOGURTOWO JAGODOWE!