Placki kokosowe z jagodami i kremem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki kokosowe z jagodami i kremem. Ten bezglutenowy przepis daje nam idealne, puszyste placki, bez pokusy na inne zachcianki! Większość z nas uwielbia placki, naleśniki na weekendowe śniadania, więc takich przepisów nigdy za wiele, poza tym, że są zdrowe i bardzo smaczne. Placki kokosowe mogą być trudne do zrobienia, jeśli się je wykonuje pierwszy raz. Ale nie zrażajmy sie tym, ponieważ warto je zrobić! Mąka kokosowa jest bogata w błonnik, dzięki czemu może poprawić nasze trawienie, jest uboga w węglowodany i jest uważana za pokarm przeciw otyłości, mówi się, że stymuluje przemianę materii i spala się powoli.
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Jagody są pyszne i zdrowe. Owoc ten skutecznie hamuje biegunkę, łagodzi dolegliwości brzuszne i nudności. Jagody obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają wzrok, zapobiegają miażdżycy. Poprawiają odporność, działają antyseptycznie i przeciwzapalnie. W przemyśle kosmetycznym służą do produkcji kosmetyków nawilżających i odżywiających skórę. Witaminy występujące to: A, B1, B2, C, PP. Pierwiastki mineralne jakie występują w jagodach to: miedź, mangan, selen, potas, wapń, żelazo, cynk.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
Ciasto na placki:
– 4 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 łyżeczka wanilii
– 120 ml mleka kokosowego
– 4 łyżki mąki kokosowej
– olej kokosowy do smażenia
Krem kokosowy:
– 130 g mleczka kokosowego z puszki
– 1 łyżeczka esencji wanilii
Dodatki:
– jagody
Jajka wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy esencję z wanilii i mleko kokosowe.
W drugiej misce łączymy suche składniki, czyli: mąkę kokosową, proszek do pieczenia, szczyptę soli.
Powoli wsypujemy suche składniki do miski z jajkami i mlekiem, nie zapominajmy o miksowaniu. Miksujemy do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, jak zaczną powstawać bąbelki, wtedy nakładamy ciasto kokosowe i smażymy, bardzo ostrzenie przekręcamy, ponieważ placki są bardzo delikatne. Smażymy z jednej strony ok 3-4 minuty, gdy je przekręcimy smażymy kolejne 2 minuty. Usmażone placki ściągamy z patelni.
Wykonujemy naszą śmietanę kokosową. Mleczko kokosowe przekładamy do miski za pomocą łyżki, wody z puszki nie wylewajmy śmiało możemy ją wypić, jest bardzo smaczna. Do mleczka kokosowego dodajemy esencję z wanilii i miksujemy do powstania puszystej śmietany.
Gotowy krem kokosowy nakładamy na placki i posypujemy jagodami.
Pyszne, miękkie i puszyste placuszki. Idealne na śniadanie lub podwieczorek!