Placki wegańskie z siemiem lnianym. Zdrowa przekąska.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki wegańskie z siemiem lnianym, czy je próbowaliście. Są naprawdę smaczne. Jest to deser słodki, zdrowy, smaczny i szybki do wykonania.
Czy wegańskie danie może być również pyszne??? Oczywiście, że tak!! Chyba nie trzeba tego udowadniać. Idealne, smaczne wegańskie placki świetnie się sprawdzą na śniadanie, przekąskę lub kolację.
Siemię lniane ma bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy, te malutkie nasionka działają osłaniająco na nasz żołądek i jelita. Minerały jakie wchodzą w skład siemia lnianego: wapń, żelazo, cynk, sód, fosfor, potas. Witaminy jakie znajdziemy w siemieniu lnianym to: B6, E, K, niacyna, kwas foliowy. Więc widzimy, że warto je dodawać do naszych dań nawet placków.
Składniki potrzebne do wykonania placka:
– 2 banany
– 80 g mąki gryczanej
– 80 g mąki ryżowej
– 30 g zmielonego siemienia lnianego
– 100 ml mleka kokosowego bądź migdałowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– syrop klonowy do polania
– olej kokosowy do smażenia
Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego resztę składników: mąki, zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia, szczypta soli oraz mleko kokosowe. Miksujemy wszystkie składniki dokładnie, do uzyskania gładkiej masy.
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy małe placuszki.
Usmażone placki polewamy syropem klonowym, możemy również je podać z owocami.
SMACZNE PLACKI WEGAŃSKIE!