Placki z cukinii i ricotty.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z cukinii i ricotty. Te placki to świetny sposób na połączenie cukinii i sera ricotta z dodatkiem czosnku, szczypiorku, sera mozzarella oraz jogurtu greckiego. Placuszki to pyszny sposób na przygotowanie smacznej przystawki, przekąski lub kolacji. Są super chrupiące na zewnątrz i delikatne i kremowe w środku. Idealne placki z cukinii dla dzieci i dorosłych.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 100 g sera ricotta
– ¼ szklanki jogurtu greckiego
– 50 g sera mozzarella
– ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 2 jajka
– 2 szalotki
– szczypiorek
– ¼ szklanki koperku
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do durszlaka, posypujemy solą i odstawiamy na 10 – 15 minut.
Ser mozarella ścieramy na tarce, koperek i szczypiorek siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Po upływie 10 minut wyciskamy nadmiar soku z cukinii i przekładamy ją do miski. Dodajemy koperek, czosnek, ser mozzarella, jajka, sól, pieprz, szczypiorek, szalotkę, jogurt grecki i serek ricotta. Mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i mieszamy ponownie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nabieramy odpowiednią ilość ciasta i formujemy placuszki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez około 30 minut.
Placki możemy także usmażyć na patelni, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju.
Czy wciąż zalega nam cukinia? Brak pomysłu co z nią zrobić? Więc jeśli czujemy smak na cukinię i ricottę to pokochamy te pyszne placuszki. Placki pieczone w piekarniku to smaczna i zdrowa przekąska z wykorzystanie warzyw. Wytrawne placki to znakomity letni posiłek. Są to placki pełne wyrazistego smaku, poraz tym robi się je bardzo szybko, więc nie zwlekajmy tylko działajmy!