Placki z cukinii i ricotty.
![Placki z cukinii i ricotty. placki, placuszki, placki z piekarnika, fit placki, zdrowe placki, placki dla dzieci, jem zdrowo, odchudzanie, redkcja, odchudzam się, stylizacja jedzenia, fotografia kulinarna, stylizacja jedzenia, przepisy na cukinię, ricotta, ser ricotta, ser mozzrella, czosnek, jajka, cukinia, zdrowy styl joanny, blog, blog kulinarny, blogerka, przepisy, jem zdrowo](https://www.zdrowystyljoanny.pl/wp-content/uploads/2021/08/Placki-z-cukinii-i-ricotty.jpg)
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z cukinii i ricotty. Te placki to świetny sposób na połączenie cukinii i sera ricotta z dodatkiem czosnku, szczypiorku, sera mozzarella oraz jogurtu greckiego. Placuszki to pyszny sposób na przygotowanie smacznej przystawki, przekąski lub kolacji. Są super chrupiące na zewnątrz i delikatne i kremowe w środku. Idealne placki z cukinii dla dzieci i dorosłych.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 100 g sera ricotta
– ¼ szklanki jogurtu greckiego
– 50 g sera mozzarella
– ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 ząbki czosnku
– sól, pieprz
– 2 jajka
– 2 szalotki
– szczypiorek
– ¼ szklanki koperku
Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do durszlaka, posypujemy solą i odstawiamy na 10 – 15 minut.
Ser mozarella ścieramy na tarce, koperek i szczypiorek siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Po upływie 10 minut wyciskamy nadmiar soku z cukinii i przekładamy ją do miski. Dodajemy koperek, czosnek, ser mozzarella, jajka, sól, pieprz, szczypiorek, szalotkę, jogurt grecki i serek ricotta. Mieszamy do połączenia się składników. Wsypujemy mąkę i mieszamy ponownie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nabieramy odpowiednią ilość ciasta i formujemy placuszki.
Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy przez około 30 minut.
Placki możemy także usmażyć na patelni, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju.
Czy wciąż zalega nam cukinia? Brak pomysłu co z nią zrobić? Więc jeśli czujemy smak na cukinię i ricottę to pokochamy te pyszne placuszki. Placki pieczone w piekarniku to smaczna i zdrowa przekąska z wykorzystanie warzyw. Wytrawne placki to znakomity letni posiłek. Są to placki pełne wyrazistego smaku, poraz tym robi się je bardzo szybko, więc nie zwlekajmy tylko działajmy!