Placki z cukinii i twarogu.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z cukinii i twarogu. Zawsze szukam nowego sposobu na cukinię, wykonywałam już placki z cukinii, były bardzo smaczne, jednak i tym razem postawiłam kombinować ze smakami i tym razem połączyłam cukinię z twarożkiem i koperkiem. Placki wyszły bardzo smaczne, delikatne w smaku. Placki z cukinii i twarogu to cudowne pożywienie, niskokaloryczne i fajny sposób na szybki smaczny poczęstunek dla domowników. Idealnie nadają się na przekąskę, podwieczorek, lub na lekką kolację.
Cukinia jest idealna dla osób odchudzających się. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. W cukinii nie odkładają się metale ciężkie. Witaminy które znajdziemy w cukinii: A, B6, C, K, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, cynk, sód, magnez, fosfor, potas. Cukinia jest tolerowana przez osoby, które mają problem z układem trawiennym. Pozwala odkwasić organizm.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 ząbek czosnku
– 1 jajko
– 250 g twarogu półtłustego
– 1 duża cukinia
– 6 łyżek koperku
– sól, pieprz
– olej do smażenia
– ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
Odcinamy końcówki od cukinii i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy na ok 10- 15 minut. Odsączamy cukinię z nadmiar soku.
Twaróg rozgniatamy za pomocą widelca i dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy odsączona cukinię i resztę składników, czyli mąkę, koperek, pieprz i czosnek. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jeszcze sól do smaku.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy za pomocą łyżki małe porcje ciasta z cukinii i twarogu, formujemy placuszki. Spłaszczamy je za pomocą widelca. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju. Placki z cukinii i twarogu podajemy z greckim jogurtem.
Wspaniałe placki z cukinii, w sezonie zawsze sięgam po ten przepis i zajadam się smacznymi placuszkami. Smacznego !
PLACKI Z CUKINII I TWAROGU!