Placki z jabłkiem i cynamonem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z jabłkiem i cynamonem. Wspaniałe jabłka, słodki cynamon i gęsty jogurt grecki. Te jabłkowo cynamonowe placki są idealnie puszyste, miękkie i pełne smaku. Wspaniały aromat roznosi się po domu. Uwielbiam ten zapach. Są osoby co uwielbiają na weekendowe poranki zaserwować sobie śniadaniowe placuszki, będzie to dla nich odpowiednie i smaczne śniadanie, osobiście wolę jeść placki na podwieczorek, a na śniadanie standardowo u mnie owsianka!
Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Składniki jakie będą potrzebne:
– 1 szklanka mąki
– 2 jajka
– ½ szklanki cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 2 jabłka
– olej
– cynamon do posypania
– 1/3 szklanki jogurtu greckiego
– olej do smażenia
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Żółtka oddzielamy od białek.
Z białek ubijamy na sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy ubita pianę, jogurt grecki i mąkę. Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy starte jabłka i jeszcze raz mieszamy ciasto na placki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy małe placki, z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Puszyste, smaczne i zdrowe placki z jabłkiem i cynamonem idealne na przekąskę w pracy, w szkole bądź w domu. Dajmy sobie i swoim bliskim smaczną i zdrową przekąskę!
PLACKI Z JABŁKIEM I CYNAMONEM!