Placki z kalafiora i brokuła.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z kalafiora i brokuła. Te bezdrożdżowe i bezglutenowe placki z brokuła i kalafiora są idealne na śniadanie, na wynos do pracy lub szkoły oraz mogą być smaczną przekąską. Placuszki są także idealne na bezmięsny obiad. Ten przepis jest fantastyczny dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub bezglutenowej a także idealny dla każdego kto chce wprowadzić więcej warzyw do diety. Kalafior i brokuł to świetne źródło błonnika i witamin. Placki z kalafiora i brokuła są zatwierdzone przez dzieci i są super pyszne.
Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają na oczy i skórę. Witaminy jakie znajdziemy w brokule to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w brokule to: magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń, mangan, cynk, sód. Są bogate w błonnik.
Kalafior jest wspaniałym warzywem, które powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Dostarcza naszemu organizmowi składników odżywczych, które powinniśmy docenić. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe i odmładzające. Jedzenie kalafiora pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz wpływa na lepsze krążenie krwi w organizmie. Ma właściwości przeciwzapalne. Pomaga oczyścić organizm z toksyn i wspiera trawienie, to dzięki błonnikowi, który znajdziemy w warzywie. Wyrównuje poziom elektrolitów. Pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. Chroni przed cukrzycą i przed wrzodami. Witaminy jakie znajdziemy w kalafiorze to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w kalafiorze to: cynk, magnez, potas, żelazo, fosfor, fluor, mangan, wapń, sód, cynk. Ponad to znajdziemy w nim błonnik, białko roślinne.
Ziemniaki są znane każdemu z nas i są częstym gościem na naszych stołach, z czego bardzo się cieszę, ponieważ ziemniaki są lekkostrawne i zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Kartofle zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii. Ziemniaki wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Jedzenie ich łagodzi stres i zmęczenie. Pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Poprawiają wygląd skóry, pozytywne wpływają na wzrok. Witaminy jakie znajdziemy w ziemniakach to: A, B1, B2, B3, B6, C, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, cynk, mangan, fosfor, żelazo, mangan, magnez, wapń, sód, selen.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ½ brokuła
– 3 ziemniaki
– ½ kalafiora
– 1 cebula
– 1 jajko
– sól, pieprz
– gałka muszkatołowa
– bułka tarta
– olej do smażenia
Kalafiora i brokuła dzielimy na różyczki.
Ziemniaki obieramy. Warzywa solimy i gotujemy na parze.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Ugotowanie ziemniaki przeciskamy przez praskę, kalafior i brokuł zgniatamy widelcem. Cebulę kroimy drobno. Warzywa umieszczamy w misce, dodajemy jajko oraz przyprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Mieszamy.
Formujemy małe, okrągłe placuszki i obtaczamy je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Placki idealnie łączą się z jogurtem lub śmietaną. Minimalna ilość składników sprawia, że ten przepis jest prosty do wykonania, zdrowy i niskowęglowodanowych. Placki bez dodatku mąki! Czasami próba nakłonienia dzieci ( i niektórych dorosłych) do jedzenia warzyw wymaga nowych i pomysłowych sposobów ich zaprezentowania. Placki z brokułem i kalafiorem okażą się zdrową obsesją na punkcie warzyw.