Placki z kaszy manny.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z kaszy manny. Najlepsze placki z kaszy manny. Jeśli jesteśmy fanami kaszy manny nie szukajmy innego przepisu, ponieważ ten przepis na placki jest najlepszy! Delikatne, rozpływające się w ustach placki z kaszy manny, które są fantastyczną opcją na śniadanie lub przekąskę. Poranki nigdy nie będą takie same dzięki tym placuszkom. Prosto, łatwo, szybko! Najlepszy przepis na placki z kaszą manną. Wystarczy kilka minut by wykonać ciasto na placki a później wystarczy je usmażyć i się nimi delektować!
Kasza manna gotowana na mleku lub wodzie jest lekkostrawna. Panuje przekonanie, że kasza jest bezwartościowym kleikiem i nadaje się tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego! Osoby dorosłe również powinny po nią sięgnąć i już piszę dlaczego. Wspominałam już że kasza jest lekkostrawna i powinny je jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym między innymi: wrzodami, po operacjach, stanami zapalnymi jelit i żołądka. Świetnie się sprawdzi dla osób, które mają zgagę i brak apetytu. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy to: B1, B2, B3, B6, B12, E, PP. Składniki mineralne to: miedź, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, jod, wapń, magnez. Zawiera również błonnik i białko.
Płatki kokosowe są bardzo popularnym dodatkiem do ciast, deserów czy nawet dań głównych. Tropikalny rarytas często gości w Polskiej kuchni. Kokos jest bardzo lubiany i słusznie, ponieważ posiada właściwości prozdrowotne. Wskazany jest przy leczeniu biegunek i kłopotach trawiennych. Polecany jest osobom będącym na diecie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Zapobiega powstawaniu próchnicy, chorobie Alzheimera. Wzmacnia odporność naszego organizmu. Reguluje poziom cukru we krwi. Ma działanie przeciwgorączkowe. Bardzo dobrze wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Witaminy jakie znajdzie w kokosie to: B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, żelazo, magnez, wapń, fosfor, mangan, selen. Bogaty jest w błonnik pokarmowy, kwasy omega 3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka kaszy manny
– 1 szklanka mleka kokosowego
– 1 łyżeczka esencji wanilii
– 2 łyżki erytrytolu
– 2 jajka
– 50 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– olej do smażenia
Do garnka wkładamy masło i rozpuszczamy je. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia.
Do miski wsypujemy kaszę mannę i zalewamy ją zimnym mlekiem. Odstawiamy na 15 minut by zgęstniała.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę.
Do zgęstniałej kaszy manny dodajemy żółtka, erytrytol, wanilię, proszek do pieczenia, stopione masło. Mieszamy bardzo dokładnie. Następnie wkładamy ubite białko i delikatnie łączymy całość.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Placki podajemy z owocami, miodem, dżemem, bitą śmietaną.
Placki są uważane za weekendowe śniadanie. Proste i smaczne placki to podstawa. Jeśli znudziły się nam dotychczasowe, standardowe placki to warto wykonać delikatne, pełne kaszy manny placuszki i podać je z owocami, miodem lub innymi dodatkami, które preferujemy. Placki wykonane są z prostych składników, które są pod ręką w każdym domu! Pyszne wszechstronne śniadanie z pewnością zaspokoi każdego!