Placki z serkiem wiejskim i czekoladą.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki z serkiem wiejskim i czekoladą. Placki są przepełnione czekoladą i serkiem wiejskim, są absolutnie pyszne a jednocześnie dadzą nam uczucie sytości na długo. To zabawne jak takie placuszki mogą sprawić radość nie tylko dziecku ale też nam dorosłym. Placki te mają teksturę, serek wiejski sprawia, że są naprawdę wypełnione i ten dodatek czekolady. Pozostaje nam tylko wykonać te czekoladowe cudeńka nazywane plackami.
Serek wiejski jest twarożkiem o ziarnistej konsystencji. Powinien się znaleźć w diecie każdego z nas. Cieszy się on dużą popularnością. Jedzenie twarożku spowalnia procesy starzenia się. Dba o mocne kości i zęby. Wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed nowotworami. Jedzenie serka zapobiega zakażeniom i zwalcza bakterie oraz wirusy. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Serek jest produktem niskokalorycznym i zalecany jest dla osób będących na diecie. Regularne jedzenie serka poprawia metabolizm i podkręca przemianę materii. Powinny go jeść kobiety w ciąży i osoby w podeszłym wieku. Witaminy jakie znajdziemy w serku wiejskim to: A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E, K. Składniki mineralne jakie znajdziemy w serku wiejskim to: selen, wapń, sód, żelazo, magnez, potas, miedź, cynk, fosfor. Znajdziemy w nim również białko.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 100 g mąki pszennej
– 100 g mąki pełnoziarnistej
– 200 g serka wiejskiego
– 150 ml mleka migdałowego
– 1 jajko
– szczypta soli
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 szklanka chipsów czekoladowych lub kawałków gorzkiej czekolady
– olej do smażenia
Mąki wsypujemy do miski, wlewamy mleko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier kokosowy i miksujemy. Następnie dodajemy serek wiejski i chipsy czekoladowe. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z każdej strony.
Bardzo smaczne placki, które będą idealne na popołudniową przekąskę, chociaż dla miłośników leniwych śniadań placuszki te będą odpowiednie jako poranny posiłek.