Placki ziemniaczane z serem i koperkiem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Placki ziemniaczane z serem i koperkiem. Oto kolejny prosty i szybki przepis na placki, jednak tym razem z ziemniaków i sera. Placków możemy użyć jako przystawki lub jako zwykłą przekąskę. Ziemniaki tworzą świetne trio z serem mozzarella i cebulą. Placki ziemniaczane z serem i koperkiem okazały się naprawdę świetne. Chrupiące na zewnątrz, a wewnątrz miękkie i smakowite. Mogą okazać się świetnym pomysłem by wsadzić je do pudełka na wynos i cieszyć się nimi o każdej porze! Zalecam rozłożenie ich na talerz, bo bardzo szybko znikają! Twoja rodzina je pokocha!
Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać. Na nasze szczęście ten pogląd się zmienił i dietetycy są zgodni, że jajko posiada wiele wartości odżywczych i warto je jeść. Składniki odżywcze zawarte w jajku wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają do dobrego stanu zdrowia. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Zawarta w jajku luteina ma wpływ na poprawę naszego widzenia. Witaminy występujące w jajku to: A, B1, B2, B6, B12, D, kwas foliowy. Składniki mineralne to: chlor, cynk, fosfor, żelazo, cynk, siarka, selen, miedź, magnez, jod.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 6 ziemniaków
– 2 łyżki świeżego koperku
– 2 jajka
– 150 g sera mozzarella
– 4 łyżki mąki
– sól, pieprz
– 1 cebula
– olej do smażenia
Ziemniaki, ser mozzarella ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Następnym krokiem jaki wykonany będzie dodanie mąki, jajek, posiekanego koperku do utartych składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy zawartość miski.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki kładziemy masę ziemniaczaną, formujemy kształt placka i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placki kładziemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru oleju.
Placuszki są gotowe do jedzenia.
Fajna, szybka i smaczna przekąska. Idealna dla dzieci jak i dla dorosłych.
Życzę smacznego.