Pojemniki do przechowywania żywności.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Pojemniki do przechowywania żywności. Artykuł jest sponsorowany. Właściwe przechowywanie żywności jest jednym z najlepszych sposobów ochrony siebie i swojej rodziny przed zatruciem pokarmowym. Jeśli nie przechowujemy żywności odpowiednio i nie jest ona chłodzona, szkodliwe bakterie w niej mogą szybko rosnąć, co prowadzi do psucia się żywności i ewentualnej choroby.
Aby powstrzymać rozwój bakterii należy schłodzić lub zamrozić resztki tak szybko jak to jest możliwe. Resztki muszą być umieszczone w pojemnikach z ciasno przylegającymi pokrywkami lub przykryte folią, aby zminimalizować potencjalne zanieczyszczenie i zapobiec wysychaniu żywności. Pojemniki na żywność wydłużają żywotność żywności.
A co z suchą żywnością? Zbyt często sucha żywność jest pakowana w papierowe lub plastikowe torby, które po otwarciu rozwalają się w szafkach kuchennych lub ryż i inne ziarna leżą na półkach w spiżarni. Tutaj pojemniki do przechowywania żywności mogą się przydać. Pojemniki kuchenne pomagają zorganizować szafki, oszczędzać miejsce, utrzymać świeżość żywności i zapobiegać rozlewaniu lub wysypywaniu się produktów. Ale czego należy szukać w najlepszych pojemnikach do przechowywania żywności?
Jednym z najważniejszych czynników jest materiał. Musimy upewnić się, że jest on mocny i trwały. Pojemniki będą się bardzo zużywać w szafce, więc posiadanie czegoś, co jest dobrze zrobione, pomoże im przetrwać przez długi czas.
Kolejną rzeczą do oceny jest system zamykania. Istnieje wiele różnych sposobów zamykania pokryw, od pokrywy uszczelniającej po zatrzaskowy pojemnik na zamknięcie przycisku. Musimy się zastanowić, które zamknięcie bardziej preferujemy gdy dokonujemy zakupu.
Na koniec musimy pamiętać o wielkości swojej spiżarni i ile jedzenia chcemy przechowywać. Jeśli planujemy odmierzyć porcję to czy słoik jest wystarczająco duży aby zmieścił się w nim kubek miarowy?
Dlaczego warto używać szczelnych pojemników?
– Pozwalają zachować świeżość żywności. Jest to chyba najlepsza rzecz w hermetycznych pojemnikach. Utrzymują powietrze i wilgoć z dala od jedzenia, dzięki czemu żywność jest dłużej trwała.
– Zapobiegają wyciekom. Wielu z nas boi się pakować jedzenie w pojemnik i wziąć ze sobą np do biura z powodu obawy, że rozleje się w torbie. Jeśli jednak istnieje szczelne zamknięcie, możemy mieć wtedy pewność, że płyn nie wycieknie.
– Są przyjazne dla środowiska. Jest to korzyść, która zostanie osiągnięta jeśli robimy jedzenie do biura lub na piknik. Zamiast pakować żywność w pojemniki jednorazowego użytku, pakujemy je w hermetyczny pojemnik wielokrotnego użytkowania.
– Bądźmy zorganizowani. Używanie szczelnych pojemników jest również dobrym pomysłem, ponieważ sprawi, że będziemy lepiej zorganizowani i utrzymamy nasze szafki i półki kuchenne w czystości. Zamiast pudełek z płatkami zbożowymi, kawą i innymi artykułami kuchennymi, możemy przechowywać je w pojemnikach/słoikach o jednolitym wzorze, aby uzyskać jednolity i estetyczny wygląd. Wiele z tych pojemników możemy układać w stosy.
Jakie są najlepsze materiały na szczelny pojemnik?
Kiedy szukamy szczelnego pojemnika, jedną z pierwszych rzeczy, które musimy wziąć pod uwagę, jest główny materiał, który został wykorzystany do produkcji pojemnika. Najbardziej popularne materiały , które znajdziemy na rynku:
– Szkło. Jedną z najlepszych rzeczy w szkle jest to, że nie jest podatny na plamy i zapachy, co pomoże zachować świeżość żywności, którą chcemy przechowywać.
– Tworzywo sztuczne. Jest to ulubiony produkt większości ludzi, ponieważ jest lekki, dzięki czemu doskonale nadaje się do lunchów i różnego rodzaju posiłków. Jednak może zawierać toksyczny związek znany jako BPA. W tym celu musimy wybierać takie pojemniki, które są oznaczone jako bez BPA.
– Stal nierdzewna. Jeśli trwałość jest tym czego szukamy, to jest to kolejna opcja, którą możemy brać pod uwagę. Jednak nie jest ona tak popularny jak plastik ten materiał jest również droższy.
Jak wybrać najlepszy pojemnik hermetyczny?
Oto kilka rzeczy, które musimy wziąć pod uwagę:
– Rozmiar. Czy potrzebujemy małego czy dużego pojemnik? To jest jedno pytanie na które musimy sobie odpowiedzieć. Jeśli chodzi o pakowanie żywności lub przechowywanie posiłków wystarczy mały. Z drugiej strony jeśli chodzi o przechowywanie makaronu, mąki wtedy potrzebujemy dużego pojemnika.
– Pokrywa. Oczywiście pokrywa musi być szczelna. Poza tym powinna się łatwo otwierać i zamykać, nawet przy użyciu jednej ręki.
– Przejrzystość. W miarę możliwości, chociaż będzie to zależało od osobistych preferencji, poszukajmy szczelnego pojemnika z przezroczystym korpusem. Ułatwi to monitorowanie ile rzeczy jeszcze pozostało w środku.
– Trwałość. Zależy od materiału z jakiego został wykonany pojemnik. Jeśli chcemy by pojemnik posłużył nam dłużej to szukajmy materiału niełamliwego.
– Odporność na zapach. To jeden z tych powodów, dla których wiele osób woli szkło. Odporność na zapach nie wpływa na smak i aromat żywność czy produktu który przechowujemy w pojemniku.
– Łatwość czyszczenia. Aby przedłużyć żywotność szczelnego pojemnika musimy upewnić się, że jest łatwy do czyszczenia i konserwacji. Dobrze też będzie jeśli w stanie oprzeć się plamom, tak abyśmy nie musieli się zbytnio męczyć przy czyszczeniu. Powinniśmy również szukać pojemnika, który możemy czyścić w zmywarce.
– Design. To jest jedna rzecz, którą większość z nas ignoruje. Od koloru do kształtu i ogólnego wyglądu pojemnika, jest to ważne aby dobrze pojemniki prezentowały się w kuchni, jeśli jest stylowy nie ma powodu by ukrywać go w szafce.
– Bezpieczny dla mikrofalówki. Będzie też świetną cechą pojemnika hermetycznego jeśli zamierzamy użyć go do przygotowania posiłku. Możemy wyciągnąć go z lodówki i natychmiast podgrzać w mikrofalówce. Nie ma potrzeby przenoszenia go do nowego pojemnika, jeśli jest on bezpieczny dla mikrofali.