Popularne rośliny stosowane w medycynie ajurwedyjskiej

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Podstawową zasadą ajurwedy, czyli starożytnego systemu medycyny indyjskiej, jest to, aby nigdy nie leczyć jedynie fizycznych objawów choroby, ale także kompleksowo skupiać się na zdrowiu duchowym i mentalnym. Wykorzystuje się do tego m.in. zdrową dietę, ćwiczenia oraz naturalne suplementy, takie jak np. ashwagandha. W tym tekście skupimy się na tej ostatniej grupie, krótko omawiając najważniejsze rośliny, które swoją popularność zawdzięczają właśnie medycynie ajurwedyjskiej.
Post sponosorowany.
Ashwagandha
W medycynie ajurwedyjskiej ashwagandha (https://auraherbals.pl/blog/ashwagandha-10-korzysci-z-jej-stosowania/) jest uważana za suplement, który pomaga zachować młodość zarówno psychiczną, jak i fizyczną. Badania sugerują, że roślina ta może mieć działanie neuroprotekcyjne oraz przeciwzapalne. Stan zapalny stanowi podstawę wielu schorzeń, więc jego zmniejszenie chroni organizm przed chorobami. Uważa się również, że ashwagandha pomaga w łagodzeniu bólu, uczucia zmęczenia, leczeniu problemów skórnych, zmniejszaniu poziomu cukru we krwi, a także wzmacnianiu układu odpornościowego. W suplementacji wykorzystywane są różne części tej rośliny, w tym liście, nasiona i owoce.
Kminek
Kminek to doskonale znana w wielu regionach Polski przyprawa, pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodniej. Jest wytwarzana z nasion rośliny Cuminum cyminum, które są znane ze swojego charakterystycznego ziemistego, orzechowego i pikantnego smaku. Badania pokazują, że kminek może zwiększać aktywność enzymów trawiennych i ułatwiać uwalnianie żółci z wątroby, przyspieszając trawienie tłuszczów. Kminek łączy się także z łagodzeniem objawów zespołu jelita drażliwego, takimi jak ból brzucha i wzdęcia. Ponadto przyprawa ta może pomagać w walce z cukrzycą typu 2, obniżając poziom cukru we krwi i poprawiając wrażliwość na insulinę. Wreszcie – ogranicza choroby serca, zwiększając poziom cholesterolu HDL (dobrego) przy jednoczesnej redukcji trójglicerydów i cholesterolu LDL (złego).
Korzeń lukrecji
Korzeń lukrecji, który pochodzi z Europy i Azji, jest pozyskiwany z rośliny Glycyrrhiza glabra i zajmuje bardzo ważne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej. Według badań może pomóc zmniejszyć stan zapalny oraz wspierać zwalczanie wirusów i bakterii. Ponadto przynosi ulgę w bólu gardła, zwalcza problemy trawienne, a także łagodzi podrażnienia skóry.
Gotu cola
„Zioło długowieczności” to kolejny popularny środek ajurwedyjski. Jest pozyskiwany z bezsmakowej, bezwonnej rośliny z zielonymi liśćmi w kształcie wachlarza, które rosną w wodzie i na terenach wokół niej. Suplementacja gotu coli wspiera m.in. pracę mózgu, poprawiając zdolność do zapamiętywania informacji. Łagodzi także stres i lęki. Wiele osób stosuje suplementy z gotu colą, aby poprawić swoje samopoczucie.