Prażona ciecierzyca z chili.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Prażona ciecierzyca z chili. Świetnie wciągająca przekąska! Ciecierzyca stanowi zdrowy zamiennik dla kupnych chipsów, dzięki zawartości błonnika, kwasu foliowego i białka ciecierzyca wygrywa. Chrupiąca i łatwa do zdobienia ciecierzyca z chili, czosnkiem i kminkiem jest bardzo szybka do zrobienia. Ciecierzyca stanowi satysfakcjonującą słoną przekąskę o wysokiej zawartości białka i błonnika. Szczególnie fajne jest to, że w szafce kuchennej mamy wszystkie potrzebne składniki, żadnej bieganiny po sklepach! Idealna przekąska do podjadania przed telewizorem!
Ciecierzyca inaczej groch włoski lub cieciorka. Posiada liczne właściwości zdrowotne i jest skarbnicą wartości odżywczych. Ciecierzyca znana jest wegetarianom ze względu na dużą zawartość białka, ponieważ zastępuje im zwierzęce białko. Wskazana jest dla osób odchudzających się, bo jest niskokaloryczna. Cieciorkę wykorzystuje się do wykonania hummusu, czyli pasty do pieczywa lub dipu do sosów. Groch włoski zmniejsza zachorowanie na raka jelita grubego, pozytywnie wpływa na płodność. Dobrze wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Wspiera odporność naszego organizmu. Obniża poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi. Posiada właściwości, które mogą zapobiec rozwojowi cukrzycy. Zapobiega zaparciom. Witaminy jakie znajdziemy w cieciorce: A, B1, B2, B3, B6, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, fosfor.
Czosnek posiada całe spektrum składników mineralnych, witamin i właściwości zdrowotnych. Jest naturalnym antybiotykiem, hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje. Jedną z głównych zalet czosnku jest wpływ na utrzymanie równowagi mikroflory jelit. Wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy, obniża ciśnienie krwi. Posiada działanie oczyszczające krew, z produktów przemiany materii. Pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, blokuje przemianę komórek, które mogą przeistoczyć się w komórki rakowe i może je nawet niszczyć. Czosnek wspiera funkcjonowanie mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w czosnku: A, B1, B2, B6, C, PP. Składniki mineralne to: kobalt, chrom, nikiel, wapń, magnez, potas, cynk, miedź, mangan, selen, żelazo.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 łyżeczka granulowanego czosnku
– ½ łyżeczki chili
– ½ łyżeczki kminku
– 1 łyżka oleju
Ciecierzycę odsączamy, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Do miski wsypujemy ciecierzycę, przyprawiamy ją kminkiem chili i czosnkiem. Mieszamy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy ciecierzycę. Smażymy ją przez około 8 minut lub do momentu aż będzie złoto brązowa. Gotową ciecierzycę przekładamy do miseczki i podajemy.
Ciecierzyca to łatwa, szybka i niskokaloryczna przekąska, którą wykonamy i możemy zajadać się nią kiedy mamy tylko na to ochotę. Śmiało możemy dodać ciecierzycę do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Tak czy inaczej ciecierzyca jest zdrową i smaczną przekąską! Resztki ciecierzycy przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Fajnie jest znaleźć smaczną i jednocześnie zdrową przekąskę w ciągu dnia. Prażona ciecierzyca z chili przypadnie do gustu każdemu. Prażona ciecierzyca ma to fantastyczne chrupnięcie, że trudno jest nie chwytać jej jedna za drugą.