Prażone orzeszki nerkowca z sezamem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Prażone orzeszki nerkowca z sezamem. Są pyszne podawane na ciepło! Powłoka cukrowa wraz z sezamem i pozostałymi przyprawami nadaje cudowny smak. Połączenie słodyczy cukru oraz słonego smaku daje ciekawa kompozycję. Dodatek nasion sezamu sprawia, że dodajemy troszeczkę zewnętrznego chrupania i dodatkowego smaku sezamowego, który jest przecież bardzo znaczny.
Orzechy nerkowca zwane też nerkowce mają delikatny, słodki smak. Idealnie nadają się do wielu dań. Poza tym nerkowce posiadają właściwości zdrowotne i mają wiele wartości odżywczych. Jedzenie tych orzechów zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Wzmacniają kości i zęby, pomagają w produkcji czerwonych krwinek i pomagają w prawidłowym funkcjonalizowaniu układu nerwowego. Utrzymują prawidłowy metabolizm energetyczny. Idealna przekąska dla osób odchudzających się. Obniżają poziom złego cholesterolu. Chronią układ krążenia przed chorobami wieńcowymi. Pozytywnie wpływają na skórę, włosy i paznokcie. Witaminy jakie znajdziemy w nerkowcach to: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne jakie znajdziemy w orzechach to: magnez, potas, sód, fosfor, cynk, selen, wapń, żelazo, miedź. Zawierają dużo białka oraz kwasów tłuszczowych nasyconych, jednonienasyconych wielonienasyconych, poza tym znajdziemy w ich jeszcze węglowodany i błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 szklanki orzechów nerkowca
– szczypta soli himalajskiej
– 3 łyżeczki sezamu
– 1 łyżeczka cukru kokosowego
– 2 łyżki syropu klonowego
W dużej misce mieszamy cukier kokosowy, sól himalajską, syrop klonowy. Następnie dodajemy nasiona sezamu i orzechy nerkowca. Mieszamy dokładnie zawartość miski. Orzechy muszą być dobrze pokryte przyprawami.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przeskładamy na nią orzechy.
Piekarnik nastawiamy 170°C i pieczemy przez 10 minut bądź do momentu, gdy orzechy nerkowca zaczną nabierać złotego koloru. Upieczone orzechy wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na kolejne 10 minut.
Podajemy je gdy przestygną, by nie popażyc paluszków..
Ciekawy sposób na poczęstunek dla gości podczas spotkania w gronie znajomych lub jako przekąska do pochrupania.
Cieszmy się smaczną i zdrową przekąską, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu.