Prażone płatki owsiane z morelami i orzechami.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Prażone płatki owsiane z morelami i orzechami. Owsianka jest fantastyczna w smaku i szybka w przygotowaniu, dla miłośników płatków owsianych to prawdziwa uczta. Tekstura jest niesamowita, nie posiada lepkiej, grudkowatej konsystencji. Płatki owsiane zachowują swój kształt i niesamowity smak. Lekka słodycz miodu i chrupkość migdałów sprawiają, że jest to najlepsze śniadanie na świecie! Płatki owsiane dodadzą nam energii na długi czas, wiec warto zjeść smaczne i zdrowe śniadanie.
Płatki owsiane są doskonałym produktem dla osób, które są na diecie. Dla sportowców w to doskonałe źródło energii. Owies posiada właściwości odmładzające. Owsianka jest przede wszystkim bardzo zdrowa i sycąca. Witaminy jakie znajdziemy w płatkach owsianych: B1, B5, B6, E, K, PP, Składniki mineralne to: selen, magnez, potas, żelazo, cynk,mangan, miedź. W płatkach owsianych występuje również błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć.
Suszone morele to bogate źródło wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na stan zdrowia. Świetnie się sprawdzą jako przekąska. Mogą być spożywane przez osoby chorujące na cukrzycę. Zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i wzmacniają odporność organizmu. Zapobiegają procesom starzenia się. Suszone morele pozytywnie wpływają na pracę serca i obniżają ciśnienie krwi. Zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych. Jedzenie ich poprawia wygląd skóry i pomocne są w walce z trądzikiem. Usprawniają pracę nerek. Działają zasadotwórczo, dlatego zalecane są dla osób, które mają nadkwaśność. Witaminy jakie znajdziemy w morelach suszonych to: A, B2, B5, B6, C, E, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, fosfor, żelazo, bor, magnez, cynk, sód. Zawierają także błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 filiżanka płatków owsianych
– 1 łyżka masła
– 1 szklanka wody
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżeczka esencji z wanilii
– ½ łyżeczki cynamonu
– ¼ szklanki mleka migdałowego
– 1 łyżka suszonych moreli
– 2 łyżki migdałów
Do garnka wlewamy wodę, mleko. Doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy cynamon i wanilię.
Gdy woda z mlekiem się gotują my przygotowujemy płatki owsiane. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy płatki owsiane. Mieszamy i przykrywamy. Od czasu do czasu mieszamy płatki by nam się nie przypaliły. Zajmuje to ok 3 minut, płatki owsiane są koloru złotego i pachną orzechowo, to oznacza, że płatki są gotowe. Wsypujemy je do gotującego się mleka z wodą. I ściągamy garnek z ognia i dodajemy miód. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy płatki owsiane na ok 10 minut. Po tym czasie owsianka jest gotowa.
Przekładamy ją do miseczki posypujemy posiekanymi orzechami i morelami. Gotowe. W razie potrzeby możemy dodać więcej mleka.
Pyszne, zdrowe i pięknie pachnące śniadanie, które doda nam energii na cały dzień.