Produkty które pomagają spalać tłuszcz.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Produkty które pomagają spalać tłuszcz. Czy żywność może spalać tłuszcz? Tak, odpowiednia żywność może! Niektóre pokarmy mogą wywołać termogenezę i zwiększyć tempo metabolizmu aby skutecznie i szybko spalić tłuszcz. Istnieją również inne pokarmy, które mogą pośrednio zwiększyć tempo metabolizmu, tłumiąc wszystkie objawy związane z wolnym metabolizmem. Ale ważne jest aby wiedzieć, kiedy spożywać te produkty spalające tłuszcz. W tym artykule są wypisane pokarmy w której części dnia powinieneś je zjeść – śniadanie, obiad, po treningu. Więc przygotujmy się na spalenie!
Najlepsze produkty spalające tłuszcz na śniadanie:
1.Zielona herbata.
Zielona herbata jest silnie termogeniczna ze względu na interakcję między kofeiną i polifenolami katechiny z noradrenaliną. To z kolei stymuluje termogenezę brązowej tkanki tłuszczowej. Zielona herbata może również działać jako napój odtruwający, ponieważ jest naładowana przeciwutleniaczami. Wypijmy rano filiżankę zielonej herbaty w celu detoksykacji i rozpuszczenia tłuszczu.
2.Orzechy.
Orzechy mają pośredni efekt termogeniczny. Są bogate w witaminy, minerały, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze. Te składniki odżywcze zwiększają uczucie sytości, zmniejszają stany zapalne i wspomagają detoksykację, która utrzymuje komórki w aktywności i pomaga w normalnym funkcjonowaniu. Kiedy komórki dobrze wykonują swoją pracę, tempo metabolizmu wzrasta. Zjedzmy na śniadanie migdały, orzechy włoskie, pistacje, orzechy makadamia lub orzeszki piniowe aby przyspieszyć metabolizm.
3.Jajka.
Jajka są pyszne i sycące. Całe jaja są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, białko, niezbędne kwasy tłuszczowe i minerały. Naukowcy z Saint Louis University odkryli, że jajka na śniadaniu wywoływały i przyspieszały utratę wagi u uczestników, ponieważ pomagały zwiększyć uczucie sytości. Ugotujmy jajka na miękko i ze smakiem zjedzmy na śniadanie.
4.Jarmuż.
Spożywanie jarmużu może pomóc w zapobieganiu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku. Nieskontrolowany poziom cukru we krwi może prowadzić do insulinooporności, przyrostu masy ciała i cukrzycy typu 2. Dlatego przygotujmy smoothie z jarmużu lub chipsy z jarmużu i podawaj jako przekąskę.
5.Limonka.
Limonka jest bogata w witaminę C, błonnik, minerały i inne składniki odżywcze. Przeciwutleniacze obecne w limonce pomagają usuwać szkodliwe rodniki tlenowe a tym samym pomagają komórkom w prawidłowym funkcjonowaniu, dzięki czemu wszystkie procesy fizjologiczne przebiegają prawidłowo. To z kolei pomaga prawidłowo metabolizować żywność i zapobiega odkładaniu się tłuszczu.
6.Nasiona Chia.
Nasiona chia są niezwykle skuteczne w obniżaniu poziomu glukozy we krwi i poziomu lipidów w surowicy. Są bogate w błonnik pokarmowy i pomagają zwiększyć uczucie sytości i zapobiegają wchłanianiu tłuszczu. Nasiona chia zwiększają tempo metabolizmu, zmniejszając stan zapalny i zwiększając wrażliwość na insulinę. Dodajmy chia do swojego smoothie, koktajlu lub soku na śniadanie aby dodać smaku i przyspieszyć metabolizm.
7.Kawa.
Podobnie jak zielona herbata, kawa skutecznie wzmacnia efekt termiczny. Badania wykazały, że kawa doprowadziła do wzrostu tempa metabolizmu i utleniania tłuszczu. Wypijmy filiżankę czarnej kawy bez cukru lub sztucznego słodzika aby spalić tłuszcz.
8.Grejpfrut.
Grejpfruty zawierają znaczną ilość kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który zapobiega przemianie cukrów w tłuszcz. Grejpfruty są również bogate w błonnik pokarmowy, który pomaga zwiększyć uczucie sytości. Wypijmy filiżankę soku grejpfrutowego (z miąższem) lub zmieszajmy sok grejpfrutowy z innymi składnikami aby przygotować smaczny koktajl, powstrzyma to napady głodu a także pomoże w utracie wagi.
Najlepsze produkty spalające tłuszcz na obiad:
9.Brokuły.
Brokuły są bogate w błonnik pokarmowy, witaminy A, C, K i kwas foliowy, minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor i kwasy tłuszczowe omega-3. Brokuły pomagają również obniżyć poziom złego cholesterolu (cholesterolu LDL) we krwi, a przeciwutleniacze pomagają wypłukać toksyny. Ponieważ gromadzenie się toksyn utrudnia funkcjonowanie komórek i spowalnia metabolizm, jedzenie brokułów może pomóc złagodzić ten problem. Miejmy blanszowane lub gotowane na parze brokuły z nutą soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Możemy również dodać do niego kilka kawałków piersi z kurczaka lub inne kolorowe warzywa aby nasz obiad był bardziej smaczny i ekscytujący.
10.Szparagi.
Szparagi zawierają flawonoid zwany kwercetyną, który chroni przed tyciem. Szparagi poprawiają również regulację genów metabolizmu a tym samym pomagają regulować poziom trójglicerydów i cholesterolu. Na obiad zjedzmy blanszowane, smażone lub gotowane na parze szparagi z innymi warzywami, soczewicą lub średnią porcją ryby / kurczaka.
11.Ryby.
Ryby takie jak łosoś, tuńczyk, dorsz są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zmniejszyć stan zapalny, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (cholesterol HDL) i obniżają poziom trójglicerydów w surowicy. Te fizjologiczne zmiany pomagają w prawidłowej regulacji genów i funkcji komórek, zwiększając tym samym tempo metabolizmu. Zjedzmy średnią porcję ryby na obiad lub kolację aby poprawić metabolizm.
12.Pomidor.
Pomidory zawierają likopen, który poprawia zdrowie metaboliczne, zmniejsza stan zapalny i obniża poziom cholesterolu. Dodajmy plastry pomidora do sałatki, curry z kurczaka lub pijmy smoothie pomidorowe aby przyspieszyć metabolizm i stracić tłuszczyk.
13.Szpinak.
Naukowcy ustalili, że jedzenie szpinaku bogatego w błonnik pokarmowy może przyczynić się do zmniejszenia głodu i zwiększenia sytości. Zmniejszony głód oznaczałby kontrolowany poziom glukozy we krwi, co ostatecznie doprowadziłoby do prawidłowego funkcjonowania komórek i enzymów zaangażowanych w reakcję metaboliczną. Możemy dodać szpinak do sałatek, burrito, smoothie.
14.Czosnek.
Czosnek indukuje termogenezę i pomaga kontrolować liczbę komórek tłuszczowych w organizmie. Dodaj zmiażdżony, cienko pokrojony lub cały czosnek do zupy, gulaszu, bulionu, sałatki, curry aby poprawić smak potrawy a także zwiększyć tempo metabolizmu organizmu.
15.Jogurt.
Jogurt jest pełen dobrych bakterii jelitowych, które wspomagają trawienie. Jogurt wspomaga również odchudzanie, zwiększając uczucie sytości, sprzyjające utracie tłuszczu. Możemy zjeść niskotłuszczowy jogurt po obiedzie lub dodać go do chrupiącej sałatki jako substytut majonezu lub innego wysokotłuszczowego dressingu.
16.Chude mięso.
Białka nie są łatwo trawione, dlatego jedzenie dobrego źródła białka może zwiększyć tempo metabolizmu naszego organizmu. Powinniśmy spożywać chude mięso, takie jak pierś kurczaka, mielony indyk aby zminimalizować spożycie tłuszczu zwierzęcego co może utrudniać utratę wagi. Gotujmy lub grillujmy chude mięso aby uzyskać maksymalne korzyści.
17.Nasiona lnu.
Nasiona lnu są bogate w błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze, które zapobiegają wchłanianiu tłuszczu, obniżają zły cholesterol, zwiększają masę w stolcu i zapobiegają napadom głodu. Dodajmy mielone siemię lniane do jogurtu lub sałatki aby zwiększyć wartość odżywczą obiadu.
18.Imbir.
Naukowcy ustalili, że spożywanie imbiru nasila termogenezę, powstrzymuje napady głodu oraz ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Dodajmy imbir do sałatki, curry, wrapów, smażonych warzyw, kurczaka aby nadać potrawom dodatkowego smaku.
Pokarmy spalające tłuszcz po treningu:
19.Arbuz.
Arbuzy są bogate w węglowodany, błonnik pokarmowy, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Jest to jeden z najlepszych pokarmów potreningowych, ponieważ uzupełnia poziom cukru we krwi ale nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Przeciwutleniacze pomagają zmniejszyć stan zapalny a zatem zapobiegają przyrostowi masy ciała. Możemy jeść świeży arbuz lub świeżo wyciskany sok z arbuza z odrobiną soku z limonki.
20.Jagody.
Jagody są bogate w witaminę C, przeciwutleniacze, minerały i błonnik pokarmowy, które pomagają zmniejszyć stan zapalny, zwiększają masę stolca, regulują poziom glukozy we krwi i pomagają schudnąć. Po treningu wypijmy szklankę koktajlu truskawkowego, malinowego lub jagodowego z mlekiem lub miodem.
21.Kurkuma.
Kurkuma zawiera kurkuminę, fitoskładnik odpowiedzialny za jasnożółty kolor i wyraźny smak kurkumy. Kurkumina ma charakter przeciwzapalny i pomaga zapobiegać przyrostowi masy ciała. Możemy dodać kurkumę do szklanki mleka przed snem lub dodać ją do zupy, koktajli, soków lub curry.
Tak więc z tej listy jasno wynika, że nie musimy jeść żadnych egzotycznych potraw aby spalić tłuszcz ani nie musimy głodować. Po prostu mądrze wybierajmy jedzenie i rozwijajmy się w wyuczanie nawyku zdrowego jedzenia. Powodzenia!