Produkty o wysokiej zawartości cukru – należy ich unikać.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Produkty o wysokiej zawartości cukru – należy ich unikać. Wysoki poziom cukru jest powiązany z cukrzycą i chorobami serca a co ważniejsze, otyłością. Według WHO około 1,9 miliarda dorosłych na całym świecie jest otyłych. Spożywanie zbyt wielu pokarmów bogatych w cukier może uzależnić od cukru i prowadzić do choroby. To sprawia, że pragniemy coraz więcej cukru w dowolnym momencie, szczególnie w okresach stresu emocjonalnego.
Niektóre produkty spożywcze, które są sprzedawane jako „zero cukru”, „zero kalorii” lub „niskotłuszczowe”, często mają więcej ukrytych cukrów niż zwykła żywność. Większość z nas ma tendencję do spożywania znacznie większych ilości cukru niż zalecana jest dobowa porcja węglowodanów.
Produkty bogate w cukier:
1.Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu.
Jogurt jest dobry dla zdrowych jelit. Pomaga w produkcji dobrych bakterii jelitowych i poprawia trawienie. Powszechnym błędem jest przekonanie, że niskotłuszczowy jogurt lub mleko jest lepszy niż pełnotłusty wariant. To nie jest prawda. Jogurt niskotłuszczowy zawiera dodatek cukru i aromatu, dzięki czemu smakuje tak dobrze, jak pełnotłusty jogurt. Wybierzmy tę drugą odmianę aby uzyskać korzyści zdrowotne.
2.Sos BBQ.
Sos BBQ jest zwykle używany do marynowania mięsa i warzyw. Jest również popularny jako dip. Niestety zawiera również ogromną ilość cukru. Dwie łyżki sosu BBQ mogą zawierać aż 16 g dodatku cukru. Czytajmy etykiety przed zakupem tego typu sosów. Dowiedzmy się ile cukru mają na 100 g. Jeśli mamy wystarczająco dużo czasu na gotowanie lub dbamy o zdrowie możemy przygotować domowe marynaty i dipy aby cieszyć się zdrowym sosem.
3.Napoje dla sportowców.
Napoje sportowe są najczęściej spożywane przez sportowców lub osoby energicznie ćwiczące. Napoje te są specjalnie przeznaczone dla elitarnych sportowców i maratończyków, którzy potrzebują łatwo dostępnej energii w postaci glukozy. Ale ostatnio napoje sportowe są również sprzedawane wśród nastolatków jako sposób na zasilenie organizmu.
4.Gotowe soki owocowe i napoje gazowane.
Nic nie przebije jedzenia całych owoców aby uzyskać wszystkie składniki odżywcze. Gotowe soki owocowe mają niską zawartość błonnika, minerałów i witamin. Ponadto mogą zawierać dodatek cukru oraz sztuczne aromaty i barwniki. Picie gotowych soków owocowych i napojów gazowanych sprzyja wielu chorobom cywilizacyjnym, takim jak otyłość, cukrzyca, zaburzenia sercowo-naczyniowe itp. Przygotowanie świeżo wyciskanego soku w domu mogłoby być idealnym rozwiązaniem. Możemy go mieć bez dodawania cukru.
5.Mrożona herbata.
Herbata mrożona to nic innego jak schłodzona herbata słodzona cukrem lub innym syropem smakowym. Ma dużo kalorii i zwiększa ładunek cukru, co może prowadzić do gwałtownego wzrostu poziomu insuliny. Ponadto zbyt duże spożycie mrożonej herbaty może prowadzić do tworzenia się kamieni szczawianowych w nerkach. Jeśli jesteśmy miłośnikami herbaty, wybierzmy zwykłą herbatę i pijmy ją bez cukru. Możemy również przygotować mrożoną herbatę w domu, używając dobrej jakości herbaty, cytryny, miodu, owoców i ziół.
6.Produkty bez cukru.
Często myślimy, że używanie produktów bezcukrowych to bezpieczny sposób na uniknięcie cukru. Produkty bez cukru zawierają alkohole cukrowe, takie jak sorbitol i mannitol. Chociaż alkohole cukrowe nie mogą być całkowicie wchłonięte przez organizm, spożywanie ich zbyt dużej ilości może prowadzić do problemów trawiennych, które ostatecznie spowalniają metabolizm i prowadzą do przyrostu masy ciała. Dlatego zawsze lepiej jest ograniczyć spożycie cukru. Możemy także wybrać naturalne cukry z całych owoców, które są bogate w błonnik, mają niski ładunek glikemiczny i są korzystne dla utraty wagi.
7.Ciasteczka i ciastka.
Ciastka i herbatniki zawierają cukier, który poprawia ich smak i konsystencję. Kupowane w sklepie ciastka i herbatniki zawierają rafinowaną mąkę, słodziki, suszone owoce, konserwanty i dodatki do żywności. Chociaż te składniki sprawiają, że są smaczniejsze, mogą również powodować szkody. Możemy upiec ciasteczka w domu. Wymieńmy rafinowaną mąkę na mąkę pełnoziarnistą lub płatki owsiane.
8.Batony musli.
Granola lub batoniki zbożowe są wykonane z owsa. Ale nie są tak zdrowe jak zwykły płatki owsiane. Batony te zawierają sporą dawkę cukru. Zawierają również miód, orzechy i suszone owoce, które mogą zwiększyć spożycie kalorii. Zawsze lepiej jest zjeść domowy batonik muesli lub zrobić miskę muesli z dodatkiem owoców i ograniczoną ilością posiekanych orzechów i nasion.
9.Płatki śniadaniowe.
Płatki śniadaniowe to opcja dla wielu osób, ponieważ są szybkie, łatwe, dostępne, chrupiące i smaczne. Unikajmy jednak płatków śniadaniowych, które zawierają dodatkowe aromaty i zbyt dużo cukru. Słodzone płatki śniadaniowe zawierają syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy. Płatki śniadaniowe zwiększają tkankę tłuszczową i tłuszcz brzuszny. Spożywajmy zwykłe płatki bez dodatku cukru np. płatki owsiane.
10.Ketchup.
Ketchup to jedna z popularnych przypraw na całym świecie ale zawiera dużo cukru i soli. Te dwa główne składniki są zbilansowane w taki sposób aby klienci chcieli więcej. Łyżka keczupu zawiera 3 gramy dodatku cukru. Jeśli jesteśmy na misji odchudzania lub chcemy poprawić swoje zdrowie przestańmy spożywać keczup. Przygotuj dipy jogurtowe, kolendrowe, hummus w domu.
11.Chleb.
Miękki bochenek chleba prosto z pieca to jedna z najpopularniejszych opcji śniadaniowych na całym świecie. Chleb robiony jest z rafinowanej mąki, cukru i drożdży. Spożywanie zbyt wielu kromek chleba może prowadzić do wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi. Zwykły chleb ma również wysoki indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny w porównaniu z odmianą wieloziarnistą. Spożywajmy chleb wieloziarnisty aby dodać do diety węglowodany złożone. Możemy również zastąpić zwykły chleb omletem jajecznym lub warzywami.
Te pokarmy są bogate w cukier i starajmy się je ograniczyć lub nawet wyeliminować ich spożycie. Ale nie wszystkie cukry są koniecznie złe. Cukry, które otrzymujemy z owoców, warzyw i innych naturalnych źródeł są dobre dla nas. Jednak dodatkowe cukry mogą szkodzić zdrowiu. Sprawdźmy etykiety przed zakupem butelkowanej lub zapakowanej żywności. Żyjmy bez cukru. Nasze zdrowie!