Proteinowa sałatka z tuńczykiem i fasolą.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Proteinowa sałatka z tuńczykiem i fasolą. Sałatka z tuńczykiem i białą fasolą to posiłek pełen białka, który sprawi, że każdy poprosi o dokładkę. Ilekroć potrzebujemy zdrowego i zbilansowanego posiłku na lunch czy kolację warto sięgnąć po sałatki. Fajną rzeczą w sałatkach jest to, że są łatwe i szybkie do przygotowania. Sałatka pełna tuńczyka, komosy ryżowej, fasoli, natki pietruszki poza tym sałatka jest pełna składników odżywczych i jest lekkostrawna. Jest bogata w błonnik. Sałatka jest nadzwyczaj smaczna oby zdjęcie tej potrawy to odzwierciedliło.
Kasza quinoa inaczej komosa ryżowa. Śmiało możemy ją wykorzystać do dań z sosem, świetnie się sprawdzi jako zamiennik ryżu, ziemniaków czy makaronu. Quinoa nie zawiera glutenu, więc może być konsumowana przez osoby borykające się z celiakią lub będące na diecie bezglutenowej. Kasza ta posiada właściwości antynowotworowe i antyoksydacyjne. Spożywanie komosy ryżowej przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi, obniża ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. W kaszy znajduje się składnik saponina, który posiada właściwości antyalergiczne, stymuluje system immunologiczny do poprawnego funkcjonowania, może także zwalczać wirusy. Posiada także działanie przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Witaminy jakie znajdziemy w kaszy quinoa to: A, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: sód, potas, fosfor, cynk, magnez, wapń, żelazo. Zawiera dużo pełnowartościowego białka i błonnika.
Tuńczyk jest rybą o wysokiej zawartości białka i wartościach odżywczych. Jest rybą niskokaloryczną. Jedzenie tuńczyka obniża ciśnienie krwi, wzmacnia kości, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu oddechowego. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, kondycję oczu i poziom hormonów. Zapobiega anemii i zwiększa odporność organizmu. Witaminy jakie znajdziemy w tuńczyku to: A, B2, B3, B6, B12, D. Składniki mineralne to: wapń, żelazo, magnez, cholina, potas, sód, selen, fosfor. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3. Uwaga na rtęć zawartą w tuńczyku, można go jeść 1 – 2 razy w tygodniu.
Biała fasola jest pełna wartościowego białka i posiada także lecznicze właściwości. Fasola obniża cholesterol, wzmacnia serce i wątrobę. Hamuje powstawanie komórek nowotworowych. Chroni przed nadciśnieniem. Jedzenie fasoli wzmacnia odporność, wspiera pracę mózgu, wspomaga pamięć i koncentrację. Reguluje poziom cukru we krwi. Przeciwdziała cukrzycy typu II i anemii. Witaminy jakie znajdziemy w fasoli to: A, B1, B2, C, E. Składniki mineralne znajdujące się w fasoli to: magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor. Zawiera dużo błonnika.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– ¾ szklanki kaszy quinoa
– 2 puszki tuńczyka w wodzie
– 1 puszka białej fasoli
– 1 czerwona cebula
– sól, pieprz
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– natka pietruszki
Kasze quinoa gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Fasolę, tuńczyka odcedzamy przekładamy do miski. Cebulę czerwoną kroimy w piórka, dodajemy ugotowaną kaszę quinoa. Mieszamy. Wlewamy olej i przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy posiekana natka pietruszki.
Oto pyszny i łatwy przepis na sałatkę pełna białka i składników odżywczych. Oczywiście sałatka idealnie sprawdza się na wynos.
Smacznego!