Proteinowy koktajl mocca.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Proteinowy koktajl mocca. Koktajl mocca jest wspaniałym koktajlem na rozpoczęcie dnia. Wykonany jest z daktyli, mleka migdałowego, kakao, banana, białka i oczywiście kawy. Na blogu jest już kilka opcji na śniadanie dwa w jednym, czyli koktajl połączony z kawą, tym razem również będzie szybka opcja śniadania dla zabieganych w porannej gonitwie. Pyszny koktajl, który zapakowany jest duża ilość białka, które sprawia, że nie czujemy głodu przez długi czas. Idealna opcja śniadania na wynos. Czy ktoś chętny? Z pewnością pokochamy ten koktajl!
Suszone daktyle to wspaniała, słodka przekąska oraz idealny dodatek do ciast. Jednak owoce te posiadają wiele właściwości leczniczych, więc można je śmiało nazwać naturalnym lekiem. Daktyle posiadają w swoim składzie cukry proste, dlatego są cenione przez sportowców i osób prowadzące aktywny tryb życia, ponieważ są dobrym źródłem energii. Regulują ciśnienie krwi u osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poprawia pracę serca oraz pomagają zmniejszyć skutki stresu. Zawierają dużo naturalnych antyoksydantów, które wpływają na zwiększenie odporności organizmu. Osoby zmagające się z anemią powinny spożywać daktyle. Witaminy występujące w daktylach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, PP, kwas foliowy. Składniki mineralne to: fosfor, żelazo, magnez, potas, cynk, sód, wapń. Daktyle zawierają sporo błonnika, który poprawia funkcjonowanie jelit i jednocześnie oczyszcza je.
Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby na diecie. Posiada właściwości obniżające zły cholesterol we krwi. Witamina E występująca w mleku jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza wolne rodniki, wspiera również układ odpornościowy i dba o młody wygląd. Witaminy jaki znajdziemy w mleku migdałowym: B2, D2, E. Składniki mineralne to: sód, cynk, żelazo, potas, fosfor, wapń, selen, magnez. Zawiera sporo błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które zapobiegają wielu chorobom. Substancje zawarte w kakao uspokajają, poprawiają humor, zwiększają popęd seksualny. Składniki mineralne jakie znajdziemy w kakao: fosfor, magnez, chrom, cynk, potas, sód, wapń, żelazo, Witaminy wchodzące w skład kakao: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2/3 szklanki mleka migdałowego
– 2/3 szklanki zimnej kawy
– 1 miarka białka w proszku
– 4 daktyle
– 1 szklanka kostek lodu
– 1 łyżeczka kakao
– 1 banan
Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i włączamy go. Zarzekamy aż wszystko się połączy. Gotowy napój kawowy przelewamy do szklanek.
Koktajle są zawsze dobrym pomysłem by zacząć miło i przyjemnie dzień. Rano kiedy chcemy napić się kawki oraz na śniadanie wypić koktajl, czasami nasz organizm nie jest w stanie wypić tyle płynu naraz. Ta fantastyczna kombinacja kawy i koktajlu jest naszym porannym zbawieniem, połączenie tych dwóch rzeczy kawa i śniadanie w jednym. Idealne śniadanie!