Proteinowy koktajl z dynią i bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Proteinowy koktajl z dynią i bananem. Ten gęsty, kremowy i zdrowy koktajl proteinowy z dynią i bananem z pewnością zaspokoi apetyt na ciasto dyniowe. Koktajl ten jest zrobiony z naturalnych i zdrowych składników, które są idealne dla nas a co najważniejsze koktajl smakuje świetnie. Banan dodaje kremowości i tworzy konsystencje prawdziwkowego koktajlu mlecznego. A co jest największą zaletą tego koktajlu proteinowego? To idealny sposób na wykorzystanie resztek dyni. Koktajl z białkiem idealnie nadaję się na posiłek po treningu.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze wpływa na stan skóry. Ma działanie przeciwzapalne. Wzmacnia odporność organizmu. Posiada właściwości moczopędne. Zalecana jest przy zaparciach. Poprawia pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Oczyszcza organizm z toksyn. Witaminy jakie znajdziemy w dyni to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: cynk, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego.
Białko z serwatki jest cennym produktem ubocznym powstającym podczas wyrobu sera, twarogu, kazeiny kwasowej. Należy do najwyższej wartości odżywczej, zawiera dużo aminokwasów egzogennych, które trawione są bardzo łatwo i wchłaniane w przewodzie pokarmowy. Witaminy jakie znajdziemy w serwatce: B1, B2, B12, B5, B6, biotyna, kwas pantotenowy. Składniki mineralne to: sód, jod, fosfor, wapń. Białko serwatkowe jest zalecane osobom o zwiększonej aktywności fizycznej oraz z dla osób, które mają zwiększone zapotrzebowanie na białko. Serwatka opóźnia procesy starzenia się organizmu, chroni przed wolnymi rodnikami, posiada właściwości antynowotworowe.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 banan mrożony
– 1/3 szklanki puree dyni
– 1/3 szklanka jogurtu greckiego
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 miarka białka
– ½ łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek.
Kiedy jest sezon jesienny dynia i cynamon to nieodłączne elementy tej pory roku. Smakołyki z dynią nie powinny umknąć naszej uwadze! Jeśli mamy ochotę na słodki, kremowy koktajl z dodatkiem protein to warto sięgnąć po ten przepis na koktajl z dynią i bananem. Koktajl jest bardzo pożywny i pełen witamin. Cieszmy się tym koktajlem z dyni jako szybkim drugim śniadaniem lub przekąską, nadaje się też jako deser.