Przepis na domowe guacamole. Pasta z awokado.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przepis na domowe guacamole. Pasta z awokado. Jest to najlepszy przepis na guacamole, jest prosty w wykonaniu i wykorzystujemy w nim świeże, wysokiej jakości składniki. Guacamole musi być łatwe do zrobienia i musi być pyszne! Jest to połączenie kilku składników, które następnie łączymy ze sobą. Pasta z awokado jest gotowa w kilka minut i serwujemy ją z chipsami nachos.
Kolendra jest bardzo podobna do natki pietruszki i znalazła swe zastosowanie w kuchni. Jednak mało kto wie o jej właściwościach zdrowotnych. Kolendra poprawia apetyt i ułatwia trawienie. Posiada działanie uspokajające. Ma działanie bakteriobójcze i odświeżające oddech. Pozwala oczyścić organizm z metali ciężkich. Jest silnym antyoksydantem. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry i wzrok. Wzmacnia odporność organizmu. Jedzenie kolendry zapobiega zawałom serca. Zmniejsza poziom złego cholesterolu. Reguluje ciśnienie krwi. Witaminy jakie znajdziemy w kolendrze to: A,B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: wapń, potas, magnez, fosfor, sód, żelazo, mangan, cynk. Zawiera także błonnik.
Awokado jest najkaloryczniejszym owocem, posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, które pomagają spalić tkankę tłuszczową. Owoc ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Tłuszcze, które występują w awokado w połączeniu z potasem skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Kwasy zawarte w awokado utrzymują prawidłowy poziom złego cholesterolu, ale również mają działanie przeciwnowotworowe. Systematyczne jedzenie awokado poprawia pracę mózgu. Antyoksydanty występujące w awokado wspierają pracę wątroby i układu nerwowego. Glutation (antyoksydant) poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększa naszą odporność na różnego rodzaju choroby. Luteina zawarta w awokado chroni nasze oczy, zapobiega zaćmie i plamce żółtej. Witaminy zawarte w awokado to: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, PP. Składniki mineralne to: potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk, wapń, mangan, sód.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 awokado
– 2 ząbki czosnku
– ½ czerwonej cebuli
– sól, pieprz
– sok z pół limonki
– ½ szklanki świeżej kolendry
– strączek ostrej papryki
-3 łyżeczki oliwy z oliwek
– 1 pomidor
Awokado, sok z limonki i oliwę z oliwek umieszczamy w naczyniu i za pomocą blendera ręcznego miksujemy, jednak tym razem zostawiamy grudki. Awokado przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki, czyli: czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną, posiekaną kolendrę, pomidora i pokrojoną drobno papryczkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Wspaniałe guacamole, które może nam służyć jako przystawka w postaci pasty. Fantastycznie komponuje się tortillą, chipsami nachos. Przystawka taka idealnie się sprawdzi na imprezie.