Przepis na mleko owsiane.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przepis na mleko owsiane. Od pewnego czasu mleko owsiane cieszy się ogromną popularnością. W sklepach niestety kosztuje fortunę, biorąc pod uwagę cenę zwykłego mleka krowiego. Mało kto wie, że mleko owsiane można z łatwością wykonać w domu. Sposób wykonania przedstawiam poniżej, zachęcam również do przeczytania o właściwościach mleka owsianego.
Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej konsystencji, jednak jest bardzo sycące. Bogate jest w błonnik i kwas foliowy. Napój ten świetnie nadaje się dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy. Mleko z płatków owsianych posiada właściwości hamujące rozwój komórek nowotworowych, jest antybakteryjne, zapobiega udarom i chorobom serca, także obniża poziom cholesterolu. Bogate jest w wapń. Posiada właściwości uspokajające. Duża zawartość żelaza znajdująca się w mleku pomocna jest przy leczeniu anemii. Mleko świetnie nadaje się do kawy, płatków śniadaniowych, koktajli, jako dodatek do wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 1 szklanka płatków owsianych
– 4 szklanki wody
– ½ łyżeczki soli
– 3 daktyle
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– gaza
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy przez kilka minut.
Następnie kładziemy gazę na misce bądź słoiku i przecedzamy nasze mleko.
Gotowe.
Ten oto prosty i szybki sposób możemy cieszyć się zdrowym, prawdziwym mlekiem z płatków owsianych, bez dodatku zbędnej chemii.
MLEKO OWSIANE – ŚWIETNY ZAMIENNIK MLEKA KROWIEGO!