Przepis na suszone pomidory w oleju.

Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przepis na suszone pomidory w oleju. Bądźmy szczerzy – suszone pomidory w sklepach wydają się być nieco skórzaste i twarde, bez większego smaku. Wydają się raczej wyblakłym, przesuszonym wspomnieniem pomidora niż pachnącym, intensywnym smakiem letnich dni. Z drugiej strony domowe suszone pomidory to zupełnie inna sprawa: pachnące i delikatne, ale nie twarde o złożonym, skoncentrowanym smaku pomidora i lekkiej słodyczy. Idealne suszone pomidory w oleju.
Pomidor jest jednym z najpopularniejszych warzyw, chętnie sięgają po niego dorośli jak i dzieci. W kuchni ma wiele zastosowań. Regularne jedzenie pomidorów pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Mają działanie antynowotworowe. Wzmacnia odporność organizmu. Wspierają proces trawienny. Korzystnie wpływają na układ nerwowy. Opóźniają procesy starzenia się organizmu. Bardzo dobrze wpływają na oczy. Zabezpieczają skórę przed promieniowaniem UV. Witaminy jakie znajdziemy w pomidorach to: A, B1, B2, B6, C, K oraz witaminę E i PP. W skład pomidora wchodzą również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, miedź, mangan, kobalt, sód, cynk, jod, fluor. Zawiera duże ilości beta-karotenu. W skład pomidora wchodzi również kwas foliowy i szczawiowy.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2,5 kg pomidorków małych pomidorków
– drobna sól morska
– główka czosnku
– 3 – 4 szklanki oliwy z oliwek pierwszego tłoczenia
– cukier
– świeży tymianek
– świeży rozmaryn
Pomidorki kroimy na pół wzdłuż (od końca łodygi do czubka). Następnie za pomocą łyżki delikatnie wyciągamy gniazdo nasienne. Na każdej skórce z tyłu pomidora robimy małe nacięcie, to pomoże pomidorom bardziej wyschnąć.
Blachę do pieczenia wykładamy folia aluminiową i na blachę kładziemy kratę metalowa a na nią połówki pomidorków skórką do dołu. Upewniamy się że wokół każdego pomidora jest troszkę miejsca i że nie dotykają się, to spowoduje, że pomidory wyschną równomiernie. Pomidory posypujemy solą i posiekanym tymiankiem oraz rozmarynem.
Piekarnik nastawiamy na 60°C i włączamy funkcję z termoobiegiem.
Blachę z pomidorami umieszczamy w piekarniku, drzwi od piekarnika lekko uchylamy i zostawiamy je tam, do momentu, aż pomidory będą odwodnione ale nie twarde, kruche i suche jak wiór. Sprawdzamy je co godzinę podczas suszenia. W zależności od pomidorów i piekarnika może to zająć od 6 do 12 godzin.
Kiedy skończymy piec pomidory powinny być one nieco elastyczne. Wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Dokładnie sterylizujemy słoiki.
Wysuszone pomidory umieszczamy w czystych siłkach, niezbyt ciasno, ponieważ gdy zalejemy je olejem zwiększą one swoją objętość. Następnie wkładamy po dwa ząbki czosnku do każdego słoika i odrobinę cukru. Słoiczki napełniamy tak do ¾ wysokości. Zalewamy gorącym olejem i zakręcamy ( pomidory powinny być całe przykryte oliwą ). Potrząsamy by olej dostał się w każdy zakamarek i stawiamy do góry dnem. Później przenosimy je do spiżarni.
Suszenie jest tradycyjnym włoskim sposobem zachowania obfitości dojrzałych letnich pomidorów, dzięki czemu można je jeść przez resztę roku.
Zastosowanie suszonych pomidorów w kuchni jest ogromne. Mianowicie możemy dodawać je do sałatek, dań mięsnych, spaghetti, pizzy.
Zachowajmy wspaniały smak pomidorów na dłużej!