Przyprawa do ciasta dyniowego.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Przyprawa do ciasta dyniowego. Jeśli mamy problem z zakupem przyprawy do ciasta dyniowego, to mam na to rozwiązanie. Ten prosty, szybki przepis na domową przyprawę do ciasta dyniowego. Tą przyprawę przygotujemy dosłownie kilka minut. Wystarczy pięć składników, mieszamy i gotowe. Jest to idealna przyprawa do ulubionych, jesiennych ciast, deserów a nawet kawy. Nasze wypieki będa smakować cudownie!
Cynamon głównie kojarzy nam się ze świętami i szarlotką. Cynamon jest przyprawą, która posiada wiele właściwości leczniczych. Dodaje nam energii i witalności, pobudza trawienie, dostarcza nam błonnika. Posiada właściwości obniżające cholesterol. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych. Cynamon pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. W cynamonie występuje składnik nazywany aldehyd cynamonowy, który wykazuje właściwości antynowotworowe. Przyprawa ta również może opóźnić pojawienie się choroby Alzheimera lub całkowicie jej zapobiec. Olejek cynamonowy możemy stosować pomocniczo w okresie przeziębienia, zakażenia górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości antybakteryjne, dlatego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Stosując cynamon możemy pozbyć się cellulitu. Witaminy jakie znajdziemy w cynamonie: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Związki mineralne jakie znajdziemy to: sód, cynk, potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez.
Imbir jest nie tylko wykorzystywany jako przyprawa do różnego rodzaju dań, ale także jako lekarstwo na wiele dolegliwości.
Imbir posiada następujące właściwości lecznicze:
– przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe,
– przeciwwymiotne,
– obniżające cholesterol i ciśnienie krwi,
– ułatwiające trawienie,
– przyśpieszające przemianę materii, dzięki czemu szybciej spalamy tłuszcze i węglowodany,
– rozgrzewające,
– przeciwobrzękowe,
– bakteriobójcze (używany do konserwowania żywności),
– łagodzące bóle menstruacyjne,
– zwiększające koncentrację i wydajność umysłową, ponieważ poprawia ukrwienie mózgu,
– zwiększające odporność organizmu.
Witaminy jakie znajdziemy w imbirze to: A, B1, B2, B3, B6, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne to: magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas, cynk, sód, błonnik.
Składniki jakie będą nam potrzebne:
– 2 łyżki mielonego imbiru
– ¼ szklanki mielonego cynamonu
– 1 łyżka mielonych goździków
– 1 łyżka mielonego ziela angielskiego
– 2 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i mieszamy.
Gotowa mieszankę przesypujemy do słoiczka i zakręcamy.
Przyprawa jest zachowa swoją świeżość do 2 lat.
Jeśli się zastanawiamy gdzie możemy zastosować przyprawę do dyni to już podsuwam kilka pomysłów. Możemy jej użyć do latte, sernika, ciasta dyniowego, puree, babeczek, placków. Jest to klasyczna mieszanka rozgrzewających przypraw nadające wypiekom wyrazistego, ostrego smaku. Gdy następny razem będziemy potrzebowali przyprawy do dyni to wykonajmy ten prosty przepis na ta szybką przyprawę.