Ptysie z bitą śmietaną i bananem.
Więcej moich fotografii o lepszej jakości można znaleźć na ShutterStock
Ptysie z bitą śmietaną i bananem. Te pyszne smakołyki to świetny pomysł na słodką przekąską, na imprezę i święta oraz inne okazje. Te kremowe ptysie z bananem są nie tylko fantazyjne podane, ale też są łatwe do przygotowania. Słodkie przekąski wykonane są z lekkiego, przewiewnego ciasta parzonego wypełnianego bitą śmietaną z dodatkiem banana. Prawie jak pączek, ale smakują jeszcze lepiej! Sądzę, że każdy powinien je zrobić i delektować się tymi słodkościami.
Banan jest bardzo lubianym i zdrowym owocem, w jego składzie możemy znaleźć wiele składników mineralnych i witamin. Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Magnez jest ważny dla działania układu nerwowego, wspomaga koncentrację Pomagają w chorobie wrzodowej. Zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Wspomaga pracę wątroby. Witaminy jakie zawiera banan to: A, C ,E, K, kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, tiamina. Składniki mineralne to: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, cynk,żelazo. Banan zawiera również sporo błonnika. Banany zalecane są dla osób, które intensywnie ćwiczą lub mają duży wysiłek umysłowy.
Cytryna każdy z nas wie jakie ogromne korzyści zapewnia nam spożywanie tego owocu. Pomimo, że cytryna nie jest królową witaminy C, zawiera jej tyle by łagodzić infekcje i wzmacniać odporność. Znajdziemy w niej sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia nasze naczynia krwionośne. Cytryna ma właściwości pobudzające procesy trawienne, przyspiesza oczyszczanie organizmu. Ma właściwości przeciwnowotworowe i hamuje namnażanie się nowych komórek rakowych. Potas występujący w cytrynie pomaga w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejsza ryzyko zawałów serca i udarów. Sok z cytryny przyczynia się do poprawy funkcjonowania wątroby. Cytryna posiada właściwości antyseptyczne, przyspiesza gojenie się ran. Pomaga w walce z trądzikiem i może opóźniać powstawanie zmarszczek. Witaminy jakie znajdziemy w cytrynie to: A, B1, B2, B6, C, E. Składniki mineralne to: potas, selen, magnez, sód, żelazo, wapń, cynk, fosfor.
Składniki jakie będą potrzebne:
Ciasto:
– 200 g mąki pszennej
– 180 g masła
– 5 jajek
– szczypta soli
Nadzienie:
– 500 ml śmietany kremówki 36%
– 3 łyżki erytrytolu
– 1 – 2 banany
– fix do kremówki
– sok z połówki cytryny
Wodę zagotuj ze szczyptą soli i dodaj masło. Gdy masło się rozpuści wsyp partiami mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto stanie się gładkie i aksamitne. Ciasto powinno odstawać od ścianek garnka. Ściągnij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Dodawaj pojedynczo jajka, ciągle miksując.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą tylką. Uformuj kształt ptysia.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 20 minut.
Upieczone ptysie ostudź i przetnij ostrym nożem na pół.
Ubij bitą śmietanę z fixem i erytrytolem.
Gotową śmietaną wypełnij ptysie.
Banana pokrój w plasterki lub kostkę i delikatnie skrop go sokiem z cytryny.
Pokrojonego banana połóż na bitej śmietanie i przykryj drugą połówką ptysia.
Delikatne kulki ciasta o nieregularnym kształcie to znakomity pomysły by wypełnić je kremową bitą śmietaną i dla lepszego smaku. Uwielbiam banany w deserach, a jeszcze lepiej gdy połączone są z bitą śmietaną i chrupiącym ciastem. Jeśli kochasz takie połączenie to ten deser jest dla Ciebie! Możesz także oprószyć kuleczki cukrem pudrem i masz gotowy smakołyk dla rodziny i gości.